Kosten van zonnepanelen

1046

De afgelopen jaren zijn de kosten van zonnepanelen enorm gedaald. Dankzij technologische verbeteringen en hogere mate van productie zijn zonnepanelen nu relatief goedkoop. Toch kunnen de prijzen van zonnepanelen erg uiteenlopen.

Indicatie kosten van zonnepanelen 

prijsindicatie zonnepanelen

Vlamingen schatten de kosten van zonnepanelen in Vlaanderen gemiddeld 35% te hoog in. Het investeren in zonnepanelen is dus minder prijzig dan men over het algemeen denkt. Je kan ervan uitgaan dat de gemiddelde prijzen van zonnepanelen tussen de 4.500€ en 8.000€ liggen. De kosten van zonnepanelen kunnen onderverdeeld worden om een beter inzicht te krijgen in de te maken kosten bij de aanschaf van zonnepanelen.

Onderverdeling kosten van zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen kunnen onderverdeeld worden in vier segmenten. Per segment wordt de bijdrage aan de kosten toegelicht, om te beginnen met het type zonnepaneel.

Type zonnepaneel

Er zijn drie soorten zonnepanelen met elk hun eigen kenmerken. De prijs voor de verschillende type zonnepanelen varieert enorm. Gemiddeld bedragen de kosten voor enkel en alleen de zonnepanelen de helft van de totale kostprijs. Per type zonnepaneel kan de volgende indicatie worden gegeven:

Type zonnepaneel

Prijs

Monokristallijn

Vanaf 200 € per paneel

Polykristallijn

Vanaf 190 € per paneel

Amorf (dunne film)

 De goedkoopste optie

Meer informatie over de type zonnepanelen lees je op onze pagina over de soorten zonnepanelen.

Vind dé specialist voor zonnepanelen en ontvang gratis offertes.

Omvormer

De tweede grootste kost van de totale kostprijs is de prijs die wordt betaald voor de omvormer. De kosten voor omvormers lopen enorm uiteen, maar bedragen gemiddeld 20 procent van de kosten van de totale kostprijs. Meer informatie over deze kostenpost lees je op onze pagina over onder andere de werking van zonnepanelen en een omvormer.

Werkuren montage

Andere kosten die bijdragen aan de kosten van zonnepanelen zijn de kosten die worden betaald voor de ‘werkuren en montage’, oftewel kosten voor het montagewerk, elektriciteitswerk en de keuring.

Voor montage- en elektriciteitswerk betaal je kosten voor de werkuren van de dakwerkers bij het plaatsen van de zonnepanelen, het aanbrengen van bekabeling en het koppelen van de zonnepanelen met bijvoorbeeld de omvormer. Daarnaast vallen de kosten voor de werkuren voor de keuring onder deze kostenpost. Bij elke installatie van zonnepanelen dient een (wettelijke) keuring plaats te vinden. Dit omvat ook het opmaken van een eendraadschema.

Montagemateriaal

De laatste kostenpost waar rekening mee gehouden moet worden zijn de montagematerialen die worden gebruikt om de zonnepanelen te plaatsen en te laten werken. Hieronder verstaan we de rails waarop de zonnepanelen worden bevestigt, de dakhaken die worden aangebracht maar ook bijvoorbeeld bekabeling die wordt aangelegd. De laatste 10 procent van de totale kostprijs zal bestaan uit deze materialen.

Samen met kosten voor de zonnepanelen op zich, de omvormer en de werkuren montage, vormt dit de totale kosten van zonnepanelen. Echter, er zijn meerdere factoren die meespelen bij de hoogte van de totale kosten van zonnepanelen.

Prijsfactoren van zonnepanelen

De uiteindelijke prijs die je betaalt voor de aanschaf van je zonnepanelen valt lastig in te schatten. Het hangt sterk af van de ruimte die je op het dak hebt, je energiebehoefte, het door jouw beoogde rendement en marktcondities. Daarom zijn de prijzen van zonnepanelen die wij hebben genoemd slechts indicatief en bedoeld om onderlinge vergelijking mogelijk te maken. Wat je exact betaalt voor zonnepanelen hangt van meerdere factoren af, zoals de genoemde ruimte en energiebehoefte. 

Specialisten op het gebied van zonnepanelen kunnen kijken welke soort zonnepaneel het meeste rendement oplevert voor jouw situatie en, in overleg met de klant, de hoeveelheid zonnepanelen die geplaatst zullen worden. Om een goed beeld te krijgen van de kosten van zonnepanelen naar jouw wensen, is het dus verstandig om offertes aan te vragen.

Vind dé specialist voor zonnepanelen en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's