Vraag direct offertes aan
Vraag direct offertes aan
  • Vul het korte formulier in
  • De vakman belt voor een vrijblijvende (online) afspraak
  • Kies de beste vakman
  • Geniet van je vernieuwde woning
Offertes aanvragen
1046

Kosten van zonnepanelen

Investeren in zonnepanelen levert meer op dan een bedrag op de spaarrekening. De prijs van zonnepanelen hangt af van een aantal factoren, zoals het type zonnepaneel, het materiaal en de gekozen specialist. Meer weten? Hier lees je meer. 

Prijsfactoren zonnepanelen

Veel huiseigenaren zien het aanschaffen van zonnepanelen als een dure investering. Toch is het investeren in zonnepanelen minder prijzig dan veel mensen denken.

De prijs is afhankelijk van een aantal factoren. Om toch een indicatie te kunnen geven: je kunt ervan uitgaan dat de gemiddelde prijs van zonnepanelen tussen de €4.500 en €8.000 ligt.

Type zonnepaneel

Er zijn drie soorten zonnepanelen met ieder eigen kenmerken. Per type zonnepaneel kan de volgende indicatie worden gegeven:

Type zonnepaneel

Prijs

Monokristallijn

vanaf €200 per paneel

Polykristallijn

vanaf €190 per paneel

Amorf (dunne film)

Goedkoopste optie

Omvormer

Ook het soort omvormer heeft invloed op de prijs van zonnepanelen. De kosten van omvormers lopen sterk uiteen, maar bedragen gemiddeld 20% van de kosten van de totale kostprijs. Meer weten over omvormers? Lees dan verder op deze pagina.

Werkuren montage

Ook de kosten voor het montagewerk, elektriciteitsnetwerk en de keuring hebben invloed op de aanschafprijs van zonnepanelen. Goed om te weten: zonnepanelen hoeven enkel gekeurd te worden als dat wordt geëist door de verzekeraar.

Salderingsregeling zonnepanelen

Montagemateriaal

De laatste kostenpost waar rekening mee gehouden moet worden, zijn de montagematerialen om de zonnepanelen te plaatsen en te laten werken. Hier valt de rails waarop de zonnepanelen worden bevestigd, de dakhaken die worden aangebracht en de bekabeling die wordt aangelegd onder.

Persoonlijke wensen

De aanschafprijs is ook afhankelijk van je persoonlijke wensen. Hoeveel ruimte heb je op het dak, wat is je beoogde rendement en wat zijn de marktcondities? De eerder genoemde prijzen van zonnepanelen zijn dus indicatief.

Ook beïnvloedt de gekozen specialist de prijs. Om deze reden is het raadzaam om offertes met elkaar te vergelijken. Benieuwd naar tips voor het kiezen van de juiste specialist? Hier lees je meer.

Vind dé specialist voor zonnepanelen en ontvang gratis offertes.

Zonnepanelen kopen of huren

Zowel het kopen als het huren van zonnepanelen heeft zo zijn voordelen.

Met het kopen van zonnepanelen kun je meer besparen, zit je niet vast aan een contract én heb je geen maandelijkse kosten. Daar staat tegenover dat je met het huren van panelen geen onderhoudskosten hebt.

Als je de investering kunt maken en geen problemen hebt met het onderhouden van de zonnepanelen, is kopen de beste optie. Vind je de investering te groot, dan zou het huren van panelen de overweging waard zijn.

Premie voor zonnepanelen

Op dit moment zijn er van de Vlaamse overheid geen beschikbare premies voor het aanschaffen van zonnepanelen. Toch zijn er ook andere manieren om het aanschaffen van zonnepanelen voordeliger te maken. Waar er vroeger een btw-tarief van 21% gold, is dat nu teruggebracht naar 6%. 

Bovendien kun je tot en met 31 december 2020 nog profiteren van de terugdraaiende teller. Meer informatie over de terugdraaiende teller vind je hier.

Vind dé specialist voor zonnepanelen en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina