1046

Kost van zonnepanelen

De afgelopen jaren is de kost van zonnepanelen enorm gedaald. Dankzij technologische verbeteringen en een verhoogde productie zijn zonnepanelen nu relatief goedkoop geworden. Maar toch kunnen de prijzen van zonnepanelen erg variëren.

Indicatie kost van zonnepanelen 

prijsindicatie zonnepanelen

Gemiddeld schatten Vlamingen de kost van zonnepanelen 35% te hoog in. Het is dus minder duur om te investeren in zonnepanelen dan men over het algemeen denkt. Bij zonnepanelen kunnen we uitgaan van een gemiddelde kostprijs die tussen 4.500€ en 8.000€ ligt. Om een beter zicht te krijgen op de aankoopkosten voor zonnepanelen, kunnen we deze op de hierna volgende manier indelen.

Onderverdeling kost van zonnepanelen

De kostprijs van zonnepanelen kunnen we onderverdelen in vier categorieën. We lichten hieronder het aandeel in de kosten van elke categorie toe, te beginnen met het soort zonnepaneel.

Type zonnepaneel

Er zijn drie soorten zonnepanelen, elk met zijn eigen kenmerken. De prijs voor de verschillende soorten van zonnepanelen varieert enorm. De kost van de zonnepanelen alleen bedraagt gemiddeld ongeveer de helft van de totale kostprijs. Hieronder volgt een overzicht van de indicatieve kost per type zonnepaneel:

Type zonnepaneel

Prijs

Monokristallijn

Vanaf 200 € per paneel

Polykristallijn

Vanaf 190 € per paneel

Amorf (dunne film)

 De goedkoopste optie

Meer informatie over de type zonnepanelen lees je op onze pagina over de soorten zonnepanelen.

Vind dé specialist voor zonnepanelen en ontvang gratis offertes.

Omvormer

De omvormer vormt de tweede grootste kost in de totale kostprijs van zonnepanelen. De kost van omvormers varieert sterk, maar gemiddeld bedraagt deze zo’n 20 procent van de totale kostprijs. Meer informatie over deze kost krijg je op onze pagina over onder andere de werking van zonnepanelen en de omvormer.

Werkuren plaatsing

Andere kosten die deel uitmaken van de totale kost van zonnepanelen zijn de kosten voor ‘werkuren en plaatsing’; kosten voor de installatie, werken aan de elektriciteit en keuringskosten.

Voor de plaatsing en werken aan de elektriciteit, betaal je de werkuren van de dakwerkers die de zonnepanelen plaatsen, de kosten voor het plaatsen van de nodige bekabeling en voor de verbinding van de zonnepanelen met bijvoorbeeld de omvormer. Ook de kosten van werkuren voor de keuring vallen hieronder. Bij elke installatie van zonnepanelen moet er immers een (wettelijke) keuring uitgevoerd worden. Dit omvat ook het opmaken van een eendraadschema.

Montagemateriaal

De laatste kostenpost waar rekening mee gehouden moet worden, is die voor het materiaal dat gebruikt wordt om de zonnepanelen te plaatsen en te doen werken. Hieronder vallen o.a. de rails waarop de zonnepanelen bevestigd worden, de dakhaken die geplaatst worden, maar bijvoorbeeld ook de aangebrachte bekabeling. De kost van deze materialen is goed voor zo’n 10 procent van de totale kostprijs.

Dit zijn de totale kosten voor de aankoop en installatie van zonnepanelen, samen met de kost van de zonnepanelen zelf, die voor de omvormer en de werkuren voor de plaatsing. Er zijn echter meerdere factoren die een invloed hebben op de hoogte van de totale kost voor zonnepanelen.

Factoren die de prijs van zonnepanelen beïnvloeden

De uiteindelijke prijs die je betaalt voor de aankoop van zonnepanelen is moeilijk in te schatten. Hij is sterk afhankelijk van de ruimte op het dak, van je energiebehoefte, het rendement dat je voor ogen hebt en van marktcondities. Daarom zijn de prijzen van zonnepanelen die we hier gegeven hebben slechts indicatief. Ze zijn enkel bedoeld om een onderlinge vergelijking mogelijk te maken. Maar hoeveel je precies betaalt voor je zonnepanelen hangt af van verschillende factoren, zoals van de ruimte en je energiebehoefte.

Specialisten op het gebied van zonnepanelen kunnen voor jou nagaan welk soort zonnepaneel het meest rendement geeft in jouw situatie en, in overleg met jou, bepalen hoeveel zonnepanelen er nodig zijn. Om een goed zicht te krijgen op de kosten van zonnepanelen in jouw specifieke situatie en volgens jouw wensen, is het dus een goed idee om offertes op te vragen.

Vind dé specialist voor zonnepanelen en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina