Professionele waterontharder vs. magneet

1106

Met het aanschaffen van een waterontharder profiteer je van kalkvrij water. Dit levert verschillende voordelen op: zo is zacht water niet alleen beter voor je gezondheid en huishoudelijke apparaten, ook is het milieuvriendelijk en kostenbesparend. Er zijn verschillende producten op de markt, waaronder een waterontharder magneet. Maar heeft een magneet dezelfde werking als een professionele waterontharder?

Vaak krijgen wij de vraag of een waterontharder magneet dezelfde werking heeft als een professionele waterontharder. Dat de de voorkeur vaak stiekem naar een magneet uitgaat, komt vooral door de goedkopere aanschafprijs. Echter is goedkoop vaak duurkoop en levert een magneet niet dezelfde resultaten als een professionele waterontharder.

Vind dé specialist voor waterontharders en ontvang gratis offertes.

De belofte en realiteit

De belofte die gemaakt wordt bij een waterontharder magneet is dat deze ervoor zou zorgen dat kalkdeeltjes in het water een negatieve lading krijgen. Echter is in veel onderzoeken naar voren gekomen dat er aan deze belofte wel wat haken en ogen zitten. 

De samenstelling van het water blijft namelijk onveranderd en bevat nog steeds dezelfde hoeveelheid magnesium en calcium. Volgens fabrikanten zal kalk minder snel neerslaan, maar dit is nooit wetenschappelijk aangetoond en dit geldt bovendien alleen bij stromend water. Staat het water stil in de leiding? Dan verliezen ze de lading, met kalkvorming tot gevolg. Kort samengevat: wil je echt profiteren van de voordelen, kies dan voor een traditionele waterontharder.

Maar welke opties zijn er dan?

Voor een optimale werking is een waterontharder magneet dus niet de beste keuze. Maar welke opties bij een professionele waterontharder zijn er dan wel?

Bij het aanschaffen van een waterontharder zijn er verschillende mogelijkheden. Allereerst is er een verschil tussen een waterontharder en een waterfilter. Een ontharder verwijdert kalk en magnesium uit het water, waardoor het water zacht wordt. Een waterfilter zorgt ervoor dat bepaalde stoffen, waaronder kalk en magnesium, uit het water worden gefilterd. In Nederland en België is het water echter van hoge kwaliteit en is het filteren van het water eigenlijk overbodig. Alleen in uitzonderlijke situaties of bij extra voorzichtigheid is deze aanschaf te beargumenteren.

Vervolgens kun je kiezen tussen een mechanische of elektrische waterontharder. Een mechanische ontharder werkt op tijd en spoelt op een zelf ingesteld moment het water met zout. Bij een elektrische waterontharder stel je ook zelf tijden in, maar verbruik je minder water en zout. 

Meer weten over soorten waterontharders? Hier lees je meer.

Vind dé specialist voor waterontharders en ontvang gratis offertes.

Wat is voor jou de beste keuze?

Voor een waterontharder magneet bestaat dus geen theoretische onderbouwing en ook zijn de resultaten in de praktijk teleurstellend. Wil je met zekerheid profiteren van zacht water? Ga dan voor een professionele waterontharder. Vergelijk waterontharder offertes en laat je goed informeren, zodat je de beste keuze kunt maken.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's