Warmtepomp: duurzaam je woning verwarmen

(6 Reviews)
1051

Alles over warmtepompen

Een warmtepomp is geschikt om warmte op te nemen uit lucht, grond of water. De opgenomen warmte pompt de installatie vervolgens in een ruimte of in je verwarmingssysteem. Je hebt de keuze uit meerdere soorten warmtepompen, waaronder een lucht/lucht-warmtepomp, een lucht/water-warmtepomp en een water/water-warmtepomp. Je kunt tot wel 70% besparen op je kosten voor verwarming met een warmtepomp!

Wil je het hoogst mogelijke rendement behalen? Combineer je warmtepomp met vloerverwarming, vloerisolatie, gevelisolatie en dakisolatie.

Premie

Investeer in 2019 nog in een warmtepomp en profiteer van een premie van je netbeheerder van maximaal 4000€. 

Besparen

Met een warmtepomp bespaar je tot wel 70% op je energiefactuur. Weten wat jij zou kunnen besparen? Kom gratis en vrijblijvend in contact met de vakman uit jouw regio!

Plaatsing & onderhoud

Per type warmtepomp verschilt het hoe lang de plaatsing duurt, dit is variërend van een halve dag tot een week. Om je warmtepomp zo goed mogelijk te laten werken is het belangrijk om de warmtepomp jaarlijks na te laten kijken door een specialist.

Benieuwd naar de investering in een warmtepomp in jouw woning? Wellicht wil je kosteloos en zonder verplichtingen in contact komen met warmtepomp specialisten in jouw regio?

Een greep uit de bij Solvari aangesloten warmtepomp specialisten

Hoe werkt een warmtepomp?

Er zijn verschillende soorten warmtepompen, die elk op hun eigen manier werken. Maar ze doen allemaal hetzelfde: verwarmen. De warmtepompen nemen warmte op uit lucht, water of grond. De opgenomen warmte pompt de installatie vervolgens in een ruimte of in je verwarmingssysteem.

De warmtepompinstallatie bestaat uit een buizensysteem. Door dit buizensysteem stroomt koudemiddel, dit is een stof die in warmtepompen is gebruikt als medium voor het transport van warmte. Het koudemiddel dat warmte opneemt uit lucht, water of grond, geeft die warmte vervolgens af aan het verwarmingsnet. Een compressor perst het koudemiddel samen. De druk loopt dan op en er ontstaat energie. Een expansieventiel zorgt ervoor dat het koudemiddel constant door het buizensysteem stroomt.

Rendement van een warmtepomp

De kosten voor een warmtepomp zijn tussen de 2.500€ en 15.000€, inclusief installatie. Dit is een groot bedrag om te investeren, in combinatie met vloerverwarming levert dit het meeste rendement op en is het de investering meer dan waard.

Dankzij de installatie van een warmtepomp kun je je energiefactuur met wel 70% verlagen. Welke tijd er precies overheen gaat voordat je de investering in een warmtepomp heb terugverdiend, kunnen wij niet precies vertellen.De terugverdientijd is afhankelijk van welke warmtepomp je laat installeren, wat je precies verbruikt, hoeveel je geïnvesteerd hebt in de warmtepomp en of je woning bijvoorbeeld vloerverwarming heeft.

Wellicht wil je kosteloos en zonder verplichtingen offertes op maat ontvangen van meerdere aanbieders in jouw regio?

Premie

Als je een warmtepomp laat installeren, kan je een premie krijgen van je netbeheerder. Zorg ervoor dat je een kopie van alle facturen kan overleggen en dat daarop vermeld staat welk merk en type warmtepomp het is, het compressorvermogen of geïnstalleerd gasvermogen, de COP en de datum waarop de warmtepomp werd geïnstalleerd.

De premie voor een warmtepomp is maximaal 4.000€ en hangt af van het type warmtepomp dat je kiest, het vermogen van de pomp en de COP. De COP is de winstfactor die weergeeft hoeveel energie de warmtepomp oplevert in verhouding tot de energie die ze opneemt.

Type warmtepomp Richtprijs premie
Geothermische warmtepomp 4.000€
Lucht/water-warmtepomp 1.500€
Hybride lucht/water-warmtepomp 800€
Lucht/lucht-warmtepomp 300€Prijzen

Wat je voor een warmtepomp betaalt hangt af van wat voor soort warmtepomp je laat plaatsen en wat precies jouw wensen zijn. Voor de totale installatie van een gemiddelde warmtepomp betaal je tussen de 2.500€ en 15.000€.

Vooral in een nieuwbouwwoning is het rendabel om een warmtepomp te laten plaatsen. Omdat een warmtepomp het meest oplevert in combinatie met vloerverwarming, is het het slimst om een warmtepomp direct te laten plaatsen bij de bouw van een nieuwe woning. Het plaatsen van een warmtepomp in een bestaande woning brengt extra kosten met zich mee om vloerverwarming aan te leggen, terwijl je er bij nieuwbouw meteen rekening mee kan houden.

Type warmtepomp Richtprijs incl. installatie
Warmtepompboiler Vanaf 2.500€
Lucht/lucht-warmtepomp Vanaf 2.500€
Lucht/water-warmtepomp 7.500€ - 12.500€
Grond/water-warmtepomp 10.000€ - 15.000€
Water/water-warmtepomp 15.000€

Soorten warmtepompen

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen. Elke soort en elk merk heeft een ander prijskaartje. We raden je aan goed te overleggen met de specialist welke warmtepomp het best bij jouw situatie past.

Als je offertes aanvraagt, kom je gratis en vrijblijvend in contact met bij ons aangesloten specialisten. Zij kunnen je informeren welke warmtepomp het best bij jouw wensen en situatie aansluit.

Een hybride lucht/water-warmtepomp

Maakt gebruik van lucht om te verwarmen. Vervolgens geeft de warmtepomp de warmte af aan water waarna het verwarmde water in het verwarmingssysteem gepompt is. Een hybride lucht/water-warmtepomp combineert een ketel gestookt op gas of olie met deze duurzame manier van water verwarmen. 

Het zet buitenlucht op een zuinige manier om in water voor je verwarming of sanitair. Het stemt automatisch af of de ketel of het lucht/water-warmtepompsysteem is ingeschakeld.

Een lucht/water-warmtepomp

Maakt gebruik van (buiten)lucht om te verwarmen. De warmtepomp zorgt ervoor dat de (buiten)lucht opwarmt waarna het vervolgens het water opwarmt. Als het water verwarmt is, stroomt deze door het verwarmingssysteem door de pomp. 

Het zet buitenlucht op een energiezuinige manier om in water voor je verwarming of sanitair. Het maakt het gebruikt van aardgas en stookolie overbodig en is een milieuvriendelijk alternatief voor de traditionele verwarmingsketel. Tevens is de pomp geschikt voor het verwarmen van zwembad water.

Een water/water-warmtepomp


Deze warmtepomp haalt warmte uit water of de bodem door water door de grond te laten stromen. Daarna is het water afgegeven aan het verwarmingssysteem.

Tijdens de plaatsing worden er twee putten gerealiseerd, elk met een diepte variërend tussen de 25 en 150 meter diep. Eén put is de pompput, de andere put dient als retour. Uit de pompput is grondwater opgepompt en naar de verdamper geleid. Het grondwater geeft zijn warmte af aan het systeem. Afgekoeld water gaat via de retourput weer naar het grondwater.

Een lucht/lucht-warmtepomp

Deze warmtepomp maakt gebruik van lucht. De warmte die de pomp gebruikt, is afkomstig uit de buitenlucht. Het type lucht/lucht-warmtepomp is vaak in gebruik als airconditioning. Over het algemeen is dit type warmtepomp de goedkoopste.

De lucht/lucht-warmtepomp bestaat uit een binnen en buitendeel welke met elkaar in verbinding staan. De buitenunit zuigt buitenlucht aan en zorgt ervoor dat de lucht opwarmt. De binnenunit blaast warme of koude lucht de woning in. Er is keuze uit een wand,- vloer- of plafondmodel. Meerdere binnenunits zijn te koppelen aan dezelfde buitenunit.

Een grond/water-warmtepomp 

Haalt de warmte uit de grond. Deze warmte noemen we geothermische warmte. De warmtepomp bestaat uit een buizennetwerk waarin een mengsel van water en glycol in rond pompt. Welke de opgenomen warmte afgeeft aan een waterkringloop in de woning.

Je kunt de buizen horizontaal of verticaal plaatsen. bij een horizontale plaatsing plaatsen ze de buizen op anderhalve meter diepte. Een oppervlak van 200 tot 400 vierkante meter is hiervoor nodig. Heb je niet genoeg oppervlakte kun je kiezen voor een verticale plaatsing, dan vinden er grondboringen plaats tot 150 meter diep.

Een warmtepompboiler


Geheel gericht op de verwarming van water is de warmtepompboiler. Door zijn energiezuinige werking bespaar je tot maar liefst 70% op je waterfactuur en draag je een steentje bij aan een groenere toekomst. De warmtepompboiler haalt energie uit (buiten)lucht om water op te warmen. De pomp zuigt lucht aan om hiermee sanitair water op te warmen en koude lucht uit te stoten. 

Je kunt de warmtepompboiler extra ondersteunen met je bestaande verwarmingsketel of zonnecollectoren. Het boilervolume is 180 of 230 liter. De meest ideale plaatsingslocatie is in de buurt van toestellen die door hun werking al warmte afgeven, denk hierbij aan een koelkast of diepvries. De verloren warmte kan aangezogen worden om warm water te maken.

Lees hier de meestgestelde vragen!

De prijs is afhankelijk van de type warmtepomp die je kiest. De prijzen variëren vanaf 2.500€ oplopend tot 15.000€

Ja, via je netbeheerder kun je een premie aanvragen. Per type warmtepomp verschilt het wat je terugkrijgt.

Een warmtepomp heeft bij normaal gebruik een verwachte levensduur van 15 tot 20 jaar. We zien tegenwoordig wel dat veel warmtepompen al ruim 25 jaar probleemloos draaien.

Het is verstandig om jaarlijks de warmtepomp te laten controleren. Zo haal je het meeste uit je warmtepomp en gaat hij het langst mee!

Een warmtepompsysteem neemt meer ruimte in beslag dan een HR-ketel. Dit komt omdat de warmtepomp een losse boiler heeft voor het tapwater. Afhankelijk van jouw behoefte heeft deze een inhoud van 120 tot 300 liter.

Als je warmte haalt uit de grond of water kunnen alle apparaten binnenshuis worden opgesteld. Kies je voor een lucht/water-warmtepomp is er een buitenunit aanwezig, met een ventilator en een grote radiateur wordt warmte uit de buitenlucht onttrokken.

Verwarmingssystemen die werken met een watertemperatuur niet hoger dan 35°C tot 40°C. Dit zijn onder andere vloerverwarming, wandverwarming en sommige convectoren.

Ja, een warmtepomp is er om zowel te verwarmen als koelen. In de zomer is het mogelijk om met het vloerverwarmingssysteem de woning af te koelen door deze rechtstreeks in verbinding te zetten met de de bron.

Gratis en vrijblijvend prijzen vergelijken van meerdere warmtepompexperts? Besparingen tot wel 40% mogelijk!

Eerder bekeken pagina's