Premies voor vochtbestrijding

1076

Aangezien vocht gezondheidsproblemen oplevert en zorgt voor een dalende woningwaarde, is het van groot belang deze vochtproblemen zo snel mogelijk te verhelpen. De Vlaamse overheid snapt het belang van een gezonde woonomgeving en is bereidt om premies te verstrekken. 

Dit doet de overheid om de kosten van vochtbestrijding tegemoet te komen en mensen te stimuleren om de kwaliteit van hun woning te verbeteren. Premies voor vochtbestrijding kon je vroeger onderverdelen in twee verschillende premies. Echter, sinds 1 februari 2019 vallen de oude renovatiepremie en de oude verbeteringspremie onder de overkoepelende renovatiepremie. 

Vochtproblemen verhelpen met de overkoepelende renovatiepremie

De renovatiepremie bestaat uit vier categorieën. Dit zijn de categorieën ruwbouw (structurele elementen van de woning, waar vochtbestrijding onder valt) , dakwerken, buitenschrijnwerk en technische installaties. 

Per categorie moet u voor minimum 2.500 euro (excl. btw) aan facturen kunnen voorleggen. Na indiening van de aanvraag, heeft de overheid meerdere maanden de tijd voor af- of goedkeuring. Maximaal 12 maanden na de aanvraag, heb je de betaling op je bankrekening staan.

Hoogte van de beschikbare premies voor vochtbestrijding

De premie die je kan ontvangen wanneer je bijvoorbeeld vocht in je woning wilt laten bestrijden, kan oplopen tot wel 30% van de goedgekeurde facturen! Je hebt wel alle benodigde facturen nodig voor de aanvraag. Mocht je in de afgelopen tien jaar een renovatiepremie hebben ontvangen, dan kan je pas na tien jaar na de betreffende aanvraag opnieuw een (overkoepelende) renovatiepremie aanvragen. 

De premie kan tot wel 30% van de goedgekeurde facturen (excl. btw) bedragen als het inkomen enkele bedragen niet overschrijdt. Er geld voor dit percentage per categorie een minimumpremie van 1.250 euro en een maximumpremie van 3.333 euro.

De premie bedraagt 20% van de goedgekeurde facturen (excl. btw) in alle andere gevallen. Per categorie is de premie beperkt tot 2.500 euro. Er geldt hierbij geen minimumpremie. 

Tip: het maximumbedrag van de premie, voor de vier categorieën samen, is in geen van de gevallen meer dan 10.000 euro.

De vochtbestrijdingswerken die meetellen voor de overkoepelende renovatiepremie zijn:

  • Muren behandelen tegen optrekkend of opstijgend vocht
  • Ondergrondse muren behandelen tegen optrekkend of opstijgend vocht
  • Muren behandelen tegen huiszwam
  • Houten draagvloeren behandelen tegen zwammen en insecten
  • Kalkbepleistering tegen muren aanbrengen
Vind dé beste vochtbestrijder en ontvang gratis offertes.

Invloed van premies op kosten vochtbestrijding


Premies vochtbestrijding

De premies voor vochtbestrijding hebben een positieve invloed op de te maken kosten voor jouw klus. Aangezien de premies enorm kunnen oplopen, zullen de kosten van vocht bestrijden door een vochtbestrijder lager uitvallen. 

De overheid wilt zoals gezegd streven naar een gezonde leefomgeving en stimuleert met premies voor vochtbestrijding om vochtproblemen te verhelpen. Tevens kan je aanspraak maken op premies voor andere klussen, die gerelateerd zijn aan het verduurzamen en verbeteren van jouw woonomgeving. 

Meer informatie over premies voor vochtbestrijding

Weet je niet precies met welk vochtprobleem je kampt? Lees meer op onze pagina over vochtproblemen. Daarnaast is het goed om je in te lezen over de overkoepelende renovatiepremie, aangezien deze ingewikkeld kan zijn. Voor meer informatie over deze toegift en onder andere de mogelijkheden voor jou om aanspraak te maken voor de overkoepelende renovatiepremie voor vochtbestrijding verwijzen wij je graag door naar de website van de Vlaamse overheid.

Vind dé beste vochtbestrijder en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's