Thuisbatterij kopen

1953

De thuisbatterij stijgt in populariteit. Zo'n batterij, ook wel bekend als thuisaccu, slaat energie op die door jouw zonnepanelen zijn opgewekt, maar die je niet direct gebruikt. Je levert overtollige stroom niet terug aan het energienet, maar bewaart deze voor een later moment, bijvoorbeeld als de zon niet schijnt. Dankzij een thuisbatterij ben je dus steeds meer zelfvoorzienend. Wij vertellen je alles over de aanschaf, voordelen en kosten van een thuisaccu.

Waarom een thuisbatterij kopen?

Als je een thuisbatterij koopt ben je minder afhankelijk van je energieleverancier, omdat je meer en vaker gebruik maakt van je eigen stroom. Een thuisbatterij slaat namelijk opgewekte stroom op die je niet direct gebruikt. Op momenten dat de zon niet schijnt of in de avonduren kan je gebruik maken van energie die door je eigen zonnepanelen is opgewekt. 

De komst van de slimme meter en het einde van de terugdraaiende teller voor zonnepaneleneigenaren maken het steeds winstgevender om stroom te gebruiken die jij zelf opwekt. Een thuisaccu maakt het mogelijk om zonnestroom te bewaren voor later. Bijkomend voordeel: bij stroompanne heb je met een thuisbatterij altijd nog stroom achter de hand! 

Let op: zonnepanelen energie wordt via een omvormer opgeslagen in de accu. Deze omvormer zet gelijkstroom vanuit je zonnepanelen om in bruikbare wisselstroom dat uit je stopcontacten komt. Wil je een thuisbatterij kopen, dan moet je dus ook rekening houden met de kosten voor een eventuele omvormer. Wil je direct in contact komen met vakmannen die je kunnen adviseren bij het kopen bij een thuisbatterij? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan.

thuisbatterij kopenKosten thuisbatterij

Bij het kopen van een thuisaccu is het goed om te weten dat de prijzen momenteel nog relatief hoog liggen. Daarnaast bepalen verschillende factoren de prijs. Zo is de capaciteit van de thuisbatterij, het merk van de batterij en het model prijsbepalend. De richtprijs die je kan aanhouden ligt tussen de 5.000 en 10.000 euro.

Het rendement van een thuisbatterij ligt door de hoge aanschafprijs laag. Bij een huishouden met een gemiddeld stroomverbruik van 3.500 kWh per jaar is de terugverdientijd ongeveer 16 jaar.

Let op: het gaat hier om een richtprijs. Wil je een exacte prijs? Of meer informatie over het rendement van een thuisbatterij? Ontvang dan offertes van een erkend specialist.

Merken en modellen

Je kan momenteel verschillende modellen en merken thuisbatterijen kopen. Tesla, Samsung en SolarWatt zijn bekende fabrikanten. Welk merk en model het beste bij jouw situatie past is afhankelijk van je wensen en verbruik. We hebben enkele merken en modellen voor je op een rijtje gezet: 

Merk Model Gemiddelde prijs (excl. btw en installatie)

Tesla

Powerwall 7 kWh

€ 5.000 - 10.000

Samsung

ESS 3,6 kWh

€ 6.500 

Solarwatt

My Reserve

€ 5.600 - 10.000

Sonnenbatterie

Eco of Pro

€ 10.000

Fenecon

Pro

€ 4.300 - 10.000

TIP: wil je weten of een thuisbatterij kopen interessant voor jou is? Een vakman kan je deskundig adviseren over welke thuisbatterij het beste bij jouw situatie past. Wil je  vrijblijvend meer informatie en een prijs op maat? Ontvang offertes van professionele installateurs via onze offerte pagina.


Thuisbatterij premie

Vanaf 1 april 2021 kan je in Vlaanderen een thuisbatterij premie aanvragen. De premie loopt tot 2024 en loopt geleidelijk af, van een maximum van €2.550 in 2021 tot €575 in 2024. De overheid heeft de subsidie in het leven geroepen om het eigen gebruik van groene stroom te stimuleren.

De premie vraag je uiterlijk 6 maanden na de plaatsing van je thuisaccu aan. Om in aanmerking te komen voor de premie moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je thuisbatterij is geïnstalleerd door een erkend elektrotechnisch installateur
  • Je hebt een digitale  meter of krijgt deze binnenkort. Deze meter meet je afname en toename aan het energienet
  • Je thuisbatterij moet milieuvriendelijk zijn, aangesloten op het net en te voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Naast premie is er nog een financieel voordeel die de kosten bij het kopen van een thuisbatterij drukken. Is je woning namelijk ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slechts het verlaagde btw tarief van 6% op de aankoop en installatie van een thuisbatterij.

 

 

Thuisbatterij met zonnepanelen

De aanschaf van zonnepanelen is niet verplicht bij het kopen van een thuisbatterij. Toch zijn zonnepanelen wel aan te raden met het oog op het terugverdienen van je investering. Het rendement ligt al relatief laag en de hoge kosten van een thuisbatterij kan je moeilijk terugverdienen zonder zelf stroom op te wekken. Het is daarom aan te raden om je installatie compleet te maken met zonnepanelen.

Wil je hulp bij het kopen van een thuisbatterij? Een erkend specialist kan je hierbij helpen. Ontvang offertes van professionele installateurs via het offerteformulier. 

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's