Wat is spouwmuurisolatie?

(5 Reviews)
1074

Een spouw is een open ruimte tussen een binnen- en een buitenmuur. Bij spouwmuurisolatie wordt de spouw gevuld met isolatiemateriaal. In 1960 werd het verplicht bij nieuwe huizen gebruik te maken van spouwmuren om te voorkomen dat vocht door de gevel zou komen. Ruim 10 jaar later bleek dat de spouwmuren veel warmte uit woningen lieten ontsnappen en begon men weer met het isoleren van de spouwmuren.

Hoe werkt het aanbrengen van spouwmuurisolatie?

Spouwmuren worden geïsoleerd door van buitenaf kleine gaatjes in de voegen te boren. Door deze kleine gaatjes wordt isolatiemateriaal in de spouw gespoten. Dit isolatiemateriaal kan schuim, vezelvormig of korrelvormig zijn. Zodra de spouw geïsoleerd is, worden de gaatjes in de voegen netjes gedicht. Spouwmuurisolatie is binnen één dag geklaard en u houdt er geen rommel in huis aan over!

Ondanks dat spouwmuurisolatie populair is onder Vlamingen zijn nog veel woningen niet geïsoleerd. Het gaat dan vooral om woningen die gebouwd zijn tussen 1930 en 1980. De niet-geïsoleerde woningen verliezen gemiddeld één derde van de warmte via de spouwmuren.

Eerder bekeken pagina's