Is spouwmuurisolatie voor mijn woning mogelijk?

1074

Spouwmuurisolatie is een van de populairste woningverbeteringen. Dit omdat het grote voordelen met zich meebrengt voor woningeigenaren, waaronder een flinke besparing op je energiefactuur en een vermindering in de uitstoot van CO2. Spouwmuurisolatie is echter niet in elk geval mogelijk. Hieronder lees je hoe je zelf uit kunt zoeken of spouwmuurisolatie in jouw geval mogelijk is.

Wanneer is je woning gebouwd?

Als je wilt controleren of je een spouwmuur hebt, is de eerste stap controleren wanneer je woning gebouwd is. Als je woning voor 1920 gebouwd is, is de kans klein dat je een spouwmuur hebt. Na 1920 werden woningen steeds vaker gebouwd met een spouwmuur. als je woning is gebouwd na 1996, heeft je woning zeer waarschijnlijk een spouwmuur die al geïsoleerd is. Vanaf 2006 werd het officieel verplicht om een woning te bouwen met een geïsoleerde spouwmuur, maar in de praktijk is dit niet altijd gebeurd. Het kan dus zo zijn dat een woning die recent is gebouwd een spouwmuur heeft die nog niet is geïsoleerd.

Hoe dik is mijn muur?

Om te kijken of je een spouwmuur hebt kan het ook handig zijn om te meten hoe dik je muur is. Als je muur dikker is dan 25 centimeter, is de kans groot dat je een spouwmuur hebt. Het is het makkelijkst om je muur te meten bij de deurpost van je buitendeur.

Vind dé beste spouwmuurisolatie specialist en ontvang gratis offertes.

Kijk naar de bouwplannen

Kijk naar de bouwplannen om erachter te komen of je een spouw hebt

De makkelijkste manier om te zien of je een spouwmuur hebt is het bekijken van de bouwplannen. Is er een ruimte te zien tussen de binnen- en de buitenmuren? Dit betekent dat je een spouwmuur hebt. Als dit zo is, is het handig om te kijken naar het bouwjaar van je woning. Zo weet je of je moet laten isoleren of na-isoleren.

Ga op zoek naar ventilatieroosters

Heb je ventilatieroosters en stootvoegen rond je woning? Dit betekent dat je een tussenruimte hebt tussen je binnen- en je buitenmuur, en dus ook een spouwmuur. Als deze aanwijzingen niet te vinden zijn betekent dit echter niet persé dat er geen spouwmuur aanwezig is.

Welk type muur heb je?

Ook het type muur dat je hebt kan weggeven of je een spouwmuur hebt. Als je een volle of een steense muur hebt, is spouwmuurisolatie waarschijnlijk niet mogelijk. Een steense muur is een muur met kopse stenen. Kopse stenen zijn stenen die er kleiner uitzien, maar eigenlijk gekanteld zijn, waardoor de helft van deze steen in de spouwmuur zit. Dit zorgt ervoor dat er geen ruimte meer is voor spouwmuurisolatie. Hieronder vind je een foto van een steense muur met kopse stenen.

Muur met kopse stenen

Ook bij een muur met keramische stenen is het niet mogelijk om je spouwmuur te laten isoleren. Als een keramische muur geïsoleerd wordt, kunnen de stenen namelijk kapot springen. Een keramische muur is een witte muur waarbij de voegen wel zichtbaar zijn. Hieronder vind je een foto van een voorbeeld.

Keramische muur

Is je gevel geverfd?

Is je gevel langer dan 20 jaar geleden geverfd om esthetische redenen? In dat geval is spouwmuurisolatie niet altijd mogelijk, omdat verf in deze tijd dampdicht was. Hierdoor kan de gevel niet “ademen”.

Als de verf nog in goede staat is, is het vaak echter nog mogelijk om te kiezen voor spouwmuurisolatie. In dat geval is het belangrijk om te laten isoleren met een isolatiemateriaal dat vochtregulerend is.

Dit zijn de voornaamste manieren waaraan je kunt zien of je een spouwmuur hebt. Heb jij een spouwmuur en wil je offertes aanvragen voor spouwmuurisolatie? Dan raden wij het aan om offertes te vergelijken om zo de specialist te vinden die bij je past.

Is je gevel vervuild?

Als je spouwmuur is vervuild door bijvoorbeeld schimmel, cement of zand, dan is spouwmuurisolatie vaak niet gelijk mogelijk. Om dit te controleren voert een specialist vaak een endoscopisch onderzoek uit. De specialist gaat dan met een camera in de spouwmuur en kijkt of er vuil in de muur zit. Als er vuil in de muur zit en dit ervoor zal zorgen dat spouwmuurisolatie niet goed geplaatst kan worden, zal de spouwmuur eerst gereinigd moeten worden voordat spouwmuurisolatie mogelijk is.

Heb je last van cementbaarden?

Als er tijdens het metselen teveel cement is gebruikt, kan dit cement in de spouwmuur komen te zitten en zo een brug vormen tussen de binnen en de buitenmuur. Dit kan zorgen voor koudebruggen en vochtproblemen. Bij het endoscopisch onderzoek zal duidelijk worden of je last hebt van koudebruggen. Als er maar een klein aantal cementbaarden zijn kunnen deze door de specialist worden verwijderd. Als er sprake is van een groot probleem, is spouwmuurisolatie echter niet mogelijk.

Spouwmuurisolatie is dus mogelijk als:

  • Je een spouwmuur hebt. Dit kun je uitzoeken door te kijken naar het bouwjaar van je woning, door je muur te meten, door te kijken naar de bouwplannen en door opzoek te gaan naar ventilatieroosters
  • Je geen muur hebt met kopse stenen en je muur niet van keramische stenen is gemaakt
  • Je spouwmuur niet vervuild is.
Vind dé beste spouwmuurisolatie specialist en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's