1074

Voorkomen van vochtproblemen bij spouwmuurisolatie

  1. Gemakkelijk en snel offertes ontvangen
  2. Bespaar tot 40% op je klus
  3. Kom in contact met professionele vakmannen

Ontvang gratis offertes

Ruim 3.219.694 mensen gingen je voor!

Het isoleren van de spouw en vochtproblemen noemt men weleens in één adem. Dit klopt helemaal niet! Toch denken velen dat. Spouwmuurisolatie heeft juist een gunstig effect op de luchtvochtigheid! Hieronder lees je hoe het zit.

Waarom spouwmuurisolatie?

Frisse lucht komt bij een niet-geïsoleerde spouwmuur binnen via de kieren van de spouw. Je krijgt een erg wisselvallige luchtvochtigheid en binnentemperatuur als de lucht binnendringt. Bij spouwmuurisolatie raakt bij de luchtvochtigheid meer in balans. Je kan hierbij bovendien de binnentemperatuur binnen regelen.

Tips tegen vochtproblemen bij spouwmuurisolatie

Ventilatie is dé oplossing tegen vochtproblemen. Goede ventilatie zorgt voor een verplaatsing van frisse lucht naar het huis en vervuilde lucht uit het huis. Hier heb je verder belangrijke tips om vocht te verminderen in huis:

  1. Zorg dat de lucht goed door kan stromen, bijvoorbeeld via de ruimte onder binnendeuren of roosters in die deuren.

  2. Indien je een ventilatiesysteem hebt: laat het ventilatiesysteem om de twee jaar onderhouden en maak het regelmatig schoon.

  3. Ventileer extra als je kookt, doucht, klust in huis en als er veel mensen aanwezig zijn in huis.

  4. Verminder vocht in huis: droog de was buiten, kook met de deksel op de pan en droog vloeren na het dweilen.

Overige preventie vochtproblemen

De staat van de woning, bijvoorbeeld de buitengevel moet in goede staat verkeren om vochtproblemen te voorkomen. Doordat regenwater niet door scheuren en kieren aan de buitenzijde van de woning kan komen zal er ook geen regenwater in de spouw terechtkomen. Dit verlaagt het vochtgehalte behoorlijk.

Voldoende ventileren bij spouwmuurisolatie

De kruipruimte ventileert vaak via de spouwmuur. Het isolatiemateriaal in een spouw voorkomt die ventilatie. Daarom raad ik aan om advies aan te vragen bij een specialist. Een specialist weet of het nodig is om ventilatiekanalen aan te laten leggen voor de kruipruimte. Ventilatie in de kruipruimte is belangrijk, omdat er zonder ventilatie een kans op opstijgend vocht kan ontstaan.

Soort isolatiemateriaal

Het soort isolatiemateriaal is ook belangrijk om vochtproblemen te voorkomen. Dit is afhankelijk van je wensen. Een isolatiespecialist kan je helpen bij het kiezen van het juiste materiaal.

Glaswol

Een voorbeeld is glaswol. Het stoot water af, houdt schimmels tegen en werkt brandwerend. Glaswol is een vezelvormig isolatiemateriaal. Het materiaal is, wat best logisch is, gemaakt van glas. Dit materiaal wordt in spouwmuren geblazen en is een goede geluidsisolatie.

Steenwol

Steenwol is net als glaswol een vezelvormig isolatiemateriaal. Steenwol wordt gemaakt van vezels afkomstig van vulkanisch gesteente. Dit materiaal is waterafstotend en brandwerend. Verder is het duurzaam, want het materiaal veroudert niet.

EPS-parels

EPS-parels worden verkregen uit polystyreen. Dit bestaat voornamelijk uit waterstof en koolstof. De parels zijn niet schadelijk voor de gezondheid. EPS-parels hebben na 40 jaar nog dezelfde isolatiewaarden! EPS-parels zijn waterafstotend en ademend.