Plaatsing en werking van spouwmuurisolatie

1074

Met spouwmuurisolatie kun je flink besparen op de energierekening. Er zijn verschillende materialen voor spouwmuurisolatie. Welk materiaal het beste past bij je situatie, hangt af van een aantal factoren. Benieuwd naar de plaatsing en werking van spouwmuurisolatie? Hier lees je meer.

Werking van het materiaal

Er zijn verschillende isolatiematerialen die ieder eigen voordelen hebben. Wist je bovendien dat spouwmuurisolatie niet alleen voor een constante temperatuur zorgt, maar ook een geluiddempende werking heeft?

De werking van het isolatiemateriaal wordt aangeduid met een isolatiewaarde. Het isolatiemateriaal met de hoogste isolatiewaarde is niet per definitie het beste isolatiemateriaal voor je spouwmuren. Laat je daarom goed adviseren door een isolatiespecialist.

Isolerende werking van spouwmuurisolatie

De spouwmuren van vroeger zijn doorgaans gevuld met lucht. De lucht beweegt door de ruimte en vervoert koude lucht naar binnen en warme lucht naar buiten. In de zomer gebeurt dit juist andersom. Dat wil je natuurlijk voorkomen!

Door de spouwmuur op te vullen met isolatiemateriaal wordt er voor gezorgd dat de lucht in de spouw stil komt te staan. Dit zorgt vervolgens een isolerende werking: zo profiteer je het gehele jaar van een aangename temperatuur in huis.

Werking spouwmuurisolatie

Staat van de muren

Spouwmuurisolatie werkt het best bij goed onderhouden muren. Bij slecht onderhouden muren ontstaan er mogelijk vochtproblemen in de spouwmuren. Wij raden het aan om spouwmuurisolatie uit te laten voeren door specialisten, zodat eventuele problemen tijdig gesignaleerd en voorkomen kunnen worden.

Vind dé specialist voor spouwmuurisolatie en ontvang gratis offertes.

Isolatiewaarde

De isolatiewaarde kan op verschillende manieren worden aangeduid: de Rd- en Rc-waarde zijn begrippen die veel gebruikt worden als het gaat om het isoleren van een woning.

Rd-waarde

De Rd-waarde is belangrijk als het gaat om het isolatiemateriaal. De Rd-waarde staat voor de warmteweerstand van het materiaal en wordt aangeduid door de fabrikant van het isolatiemateriaal. Hoe hoger de Rd-waarde, hoe meer warmte er behouden blijft.

Rc-waarde

De gehele spouwmuur heeft ook een isolatiewaarde: de Rc-waarde. Ook hier geldt: hoe hoger het getal, hoe beter de warmte behouden blijft. Voor nieuwbouwwoningen is de minimale Rc-waarde voor de gevel 4,5 m2K/W.

Meer informatie over de materialen

Hoe wordt spouwmuurisolatie aangebracht?

Om een spouwmuur te isoleren, moet de muur in goede staat zijn. Om dit te controleren, wordt de muur altijd eerst geïnspecteerd met een endoscoop camera.

Als je in een tussen-, twee-onder-één-kap- of een hoekwoning woont, dienen er op de scheiding naar de buren lange borstels in de spouwmuur geplaatst te worden. Dit zorgt ervoor dat alleen de te isoleren spouwmuur wordt geïsoleerd. Hierna worden, indien deze aanwezig zijn, de isolatieroosters dichtgezet.

Na het dichtzetten van de roosters worden er nieuwe ventilatieroosters geplaatst van de spouwmuur naar de kruipruimte. Hierdoor kan de kruipruimte goed ventileren en kunnen er geen vochtproblemen ontstaan. Als het isolatiemateriaal is geplaatst, kun je meteen profiteren van de voordelen van spouwmuurisolatie.

Vind dé specialist voor spouwmuurisolatie en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's