Zonnepanelen subsidie per 1 februari 2014 stopgezet

Nahom Isaac
vrijdag 17 januari 2014, Geschatte leestijd 1min

Vlaams minister van Energie Freya Van den Bosche heeft bekend gemaakt dat de subsidie op zonnepanelen per 1 februari 2014 definitief wordt stopgezet. Het stopzetten van de premie geldt met terugwerkende kracht voor alle particulieren die na 1 januari 2014 zonnepanelen hebben laten plaatsen.

Zonnepanelen in 2014 efficiënt en rendabel zonder subsidie

Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren fors in prijs gedaald en het rendement dat een zonnepaneleninstallatie oplevert is fors gestegen. Uit een berekening van het Vlaams Energieagentschap (VEA) blijkt dat zonnepanelen ook zonder subsidie een zeerhoog rendementopleveren. Het is zonder subsidie nog steeds aantrekkelijker om zonnepanelen op het dak te plaatsen dan enkel stroom te gebruiken van het net. Dit is dan ook de voornaamste reden voor het stopzetten van de premie per 1 februari. Een andere belangrijke reden voor het stopzetten van de subsidie is de afschaffing van de netvergoeding voor huishoudens met zonnepanelen.

Ondanks stopzetten subsidie toch positieve reacties

De Minister van Energie en een groot deel van de zonnepanelen sector reageert positief op het stopzetten van de subsidie. Zij vinden de berekening van het VEA het bewijs dat het installeren van zonnepanelen rendabel en aantrekkelijk genoeg is zonder dat er enige vorm van subsidie nodig is. Dit creëert een stabiele markt die niet afhankelijk is van de fluctuaties van de subsidie.

Subsidie niet meer van toepassing op huidige generatie zonnepanelen

De subsidie voor zonnepanelen werd in 2006 in het leven geroepen om particulieren met een zonnepanelen installatie een rendement te garanderen van 5% (rendabeler dan een spaarrekening). De huidige generatie zonnepanelen wekken veel meer energie op dan die van 2006. Zonder subsidie wordt met moderne zonnepanelen vaak al een rendement van 5% behaald. Dit maakt het voortzetten van de subsidie overbodig in de ogen van de Minster van Energie.

Gerelateerde artikelen