Zonnepanelen steeds interessanter

Orin
Orin Koeteeuw
woensdag 03 augustus 2016, Geschatte leestijd 2min

Zonnepanelen worden een steeds aantrekkelijkere optie. Dat komt vooral doordat de energieprijzen de komende jaren zullen blijven stijgen. De installatieprijzen laten een gemiddelde daling zien. De verwachting is ook dat de vraag naar zonnepanelen stijgt, omdat die het hoogste rendement oplevert.

De reden dat zonnepanelen steeds aantrekkelijker worden, is vooral vanwege de stijgende elektriciteitsprijzen. Zonnepanelen zorgen er namelijk voor dat u die kosten bespaart.


Hogere energieprijzen

Vooral de belasting is voor die prijsstijging verantwoordelijk. De btw stijgt van 6% naar 21% in 2016, als onderdeel van de tax shift die de regering doorvoert. Deze maatregel verhoogt de energiefactuur van een gemiddeld gezin met ongeveer 120 euro.

Daarnaast laten de distributietarieven een lichte stijging zien. Afhankelijk van uw energiedistributeur, zullen Vlaamse consumenten gemiddeld 12 euro meer betalen tegenover 2015.

Ook de gratis elektriciteit wordt dit jaar afgeschaft. Voorheen kregen gezinnen 100kW gratis met eenzelfde hoeveelheid extra per gezinslid. Daardoor verliest een gemiddeld gezin ongeveer 80 euro.

Een vierde punt betreft de ‘turteltaks’. Deze dient om de schuld te compenseren die regering Peeters II maakte vanwege de groene stroomcertificaten. Een gemiddeld gezin zal daardoor 130 euro meer aan elektriciteit gaan betalen.

Houders van zonnepanelen zullen ook iets meer gaan betalen. Het prosumententarief dat in 2015 werd ingevoerd zal in 2016 licht stijgen naar 93 euro per kW. Dat tarief wordt overigens enkel berekend op het vermogen van de omvormer, niet het aantal opgewekte kWh.

De energiefactuur stijgt volgens deze maatregelen van gemiddeld 805 euro naar 1147 euro.


Sneller terugverdiend

In de markt voor zonnepanelen vindt een gunstige ontwikkeling plaats aan de productiezijde. Zo wordt de installatieprijs van zonnepanelen steeds lager. Tegenover 2015 is het prijspeil in 2016 maar liefst met 9% gedaald. Dat is goed nieuws, omdat een lagere investeringskost ervoor zorgt dat de panelen sneller terugverdienen.

Een gemiddelde investering van 6.500 euro is bijvoorbeeld in ongeveer 8 jaar terugverdiend. Gezien zonnepanelen een levensduur van minimaal 25 jaar hebben, zult u 17 jaar lang over gratis elektriciteit beschikken. Uiteindelijk zijn daardoor rendementen van 8% haalbaar. Dat halen we zeker niet op de beurs, met investeringen in vastgoed of het spaarboekje.


2016: het jaar van de zonnepaneel?

Er zijn twee krachten aan het werk: de reglementering van de overheid en de rappe ontwikkeling van de technologie. De overheid maakt met belastingstijgingen en speciale taksen de elektriciteit duurder. Aan de andere kant zorgt de technologie ervoor dat zonnepanelen steeds hogere efficiëntie behalen en goedkoper kunnen worden geproduceerd. Dat drukt de aanschafprijs en maakt een kortere terugverdientijd mogelijk.

Wilt u op uw energiefactuur besparen? Voorzie dan in uw eigen stroom. Zonnepanelen zijn daarvoor veruit de meest aantrekkelijke optie.


Vraag vandaag nog uw offertes aan voor zonnepanelen! »