Zonnepaneel standen in de Wereld

Nahom Isaac
woensdag 07 juli 2010, Geschatte leestijd 1min

Zonne-energie in Italië

Zonnepanelen zijn hot, dat blijkt ook wel uit de cijfers welke bekend zijn wat betreft de installaties wereldwijd.

Cijfers zonnepanelen Italië

In het afgelopen jaar (2009) is er in Italië 720 Mega Wattpiek aan zonnepanelen (zonnestroom) geinstalleerd. Vergeleken met 2008 was dat nog 350 Megat Wattpiek, oftewel een ruime verdubbeling in 1 jaar. De progrose voor dit jaar is nog groter, in 2010 verwacht men zelfs 1.500 Mega Wattpiek aan zonnestroompanelen te plaatsen. Italië is op het gebied van zonnestroom na Duitsland het land met het meeste zonnepanelen, gevolgd door Californië, Spanje, Tsjechië en België.

Kerncentrales of zonne-energie centrales

Dit bovengenoemde cijfers zijn behoorlijke vermogensgetallen. Rekening houdend met bedrijfstijdverschillen ('s nachts produceren zonnepanelen immers niet) komt 1.500 Mwp in Italië overeen met 500 MW thermisch of kernenergie (zeg: 1 Borssele kerncentrale).

Kortom, terwijl de energieleveranciers in Nederland doelen om kerncentrales te bouwen (waarvan de bouw minimaal 10 jaar duurt), installeert men in Italië gewoon het dubbel aantal zonnepanelen binnen 1 jaar. Dit zonder het levensgevaarlijke kernafval en zonder de bijzondere risico's die door de Staat moeten worden afgedekt.

(bron: Wouterlood)

Gerelateerde artikelen