Zo moet Vlaanderen de doelstellingen voor hernieuwbare energie halen

Dennis
Dennis van Es
donderdag 28 juli 2016, Geschatte leestijd 1min

De Vlaamse Minister van Energie, Bart Tommelein, wil de doelstellingen voor hernieuwbare energie in 2020 halen met zon, wind en warmte. Er is al een zonneplan goedgekeurd door het Vlaamse Parlement. Dit jaar volgt er nog een windplan en in 2017 komt er een plan voor warmte.

Tommelein is er duidelijk over dat hij geen voorstander is van grote biomassacentrales. Daarom richt hij zijn pijlen op zon, wind en warmte. Voor zonne-energie is de doelstelling om de opwek te verhogen van 2.670 gWh naar 3.510 gWh, een stijging van 31 procent. Voor windenergie is de doelstelling een groei van 39%. Dat zijn ambitieuze doelstellingen, maar volgens Tommelein is dit zeker niet onhaalbaar en zelfs realistisch.

Iedereen één zonnepaneel

We kunnen morgen al de subdoelstelling voor zonne-energie halen volgens Tommelein. Wanneer iedere Vlaming vandaag één zonnepaneel plaatst wordt het doel morgen namelijk al behaald. Wanneer er 280 nieuwe windmolens worden geplaatst, wordt de subdoelstelling voor windenergie ook gehaald.

Snel van start

Vlaanderen moet nu actie ondernemen op gebied van hernieuwbare energie. ‘’We hebben geen tijd te verliezen’’, aldus Tommelein. De Vlaamse Regering heeft de aanpassingen van de energielening reeds goedgekeurd. Volgens Tommelein is het nu nog ‘’enkel wachten op de adviesorganen en dan gaan we van start!’’.

Zelf een steentje bijdragen

U kunt zelf natuurlijk ook uw bijdrage leveren aan de doelstellingen voor hernieuwbare energie, bijvoorbeeld door zonnepanelen te laten installeren. Deze dragen niet alleen bij aan een beter klimaat, maar zorgen er ook voor dat u flink bespaart op energiekosten. Zonnepanelen verdienen zichzelf hierdoor eenvoudig terug. Ook met een zonneboiler kunt u veel energie besparen, wat goed is voor het milieu en uw energierekening.

Vraag gratis offertes voor zonnepanelen aan! »


Ook met goede isolatie kunt u een hoop energie besparen. Er zijn verschillende soorten isolatie mogelijk. Meer weten?

Lees meer over isolatie en vraag gratis offertes aan! »