Wintersport primeur: skilift op zonne-energie

Nahom Isaac
maandag 03 oktober 2011, Geschatte leestijd 1min

De meest populaire wintersportplaatsen (denk aan: Gerlos, Sölden of Hinterglemm) liepen een mooie innovatieve ontwikkeling mis. Het kleine Zwitserse plaatsje Tenna, met maar zo´n 100 inwoners, heeft een geweldige primeur! De allereerste skilift op zonne-energie! Uit de lancering van deze skilift blijkt wel dat, ook in de reiswereld, duurzaamheid en innovatie een grotere rol gaan spelen.

Ook de internationale aandacht gaat niet zomaar aan het dorpje voorbij.

Om de zonne-energie op te kunnen wekken worden er zonnepanelen bevestigd aan de kabelconstructie van de skilift. Deze zonnepanelen, ook wel "solarwings", kunnen zich in alle hoeken richten om de meeste zon op te vangen en zijn volledig flexibel. Na een flinke sneeuwval zijn de "solarwings" ook gemakkelijk schoon te maken, zij kunnen namelijk gedraaid worden. De enorm geavanceerde wings kunnen zelfs op een bewolkte dag genoeg energie op wekken.

Wintersportgebieden zijn een uitstekende plek om zonne-energie op te wekken, doordat er vaak een felle zon is en een natuurlijke weerkaatsing op de sneeuw zal de skilift meer dan genoeg energie produceren. Deze lift levert ongeveer 3 keer zo veel energie dan dat nodig is voor de lift zelf. Door de energie die overblijft te verkopen kan de lift dan ook zijn eigen investering van 1,2 miljoen Franc snel terug verdienen.

Indien de lift een succes wordt, zullen er waarschijnlijk meerdere liften volgen.