​Wat te doen bij afschakeling van stroom?

George Gough
vrijdag 14 november 2014, Geschatte leestijd 1min

Drie kerncentrales moesten onverwacht worden stilgelegd. Daardoor is er deze winter kans op elektriciteitsschaarste. Wat kunt u doen om uzelf voor te bereiden?

De overheid neemt maatregelen om het elektriciteitsverbruik te beperken. U kunt meehelpen door zuinig te zijn met het verbruiken van energie. Vooral tussen 5 uur 's middags en acht uur 's avonds, omdat dan de vraag naar elektriciteit het grootst is.
Blijken de maatregelen onvoldoende? Dan kan het zijn dat de stroomvoorziening in bepaalde delen van België wordt uitgeschakeld. Een week voor een afschaffing krijgt u een waarschuwing van de netbeheerder van het hoogspanningsnet: Elia. Elia ontwikkelde een stroomindicator die met kleuren verschillende risiconiveaus van de afschakeling aangeven. Deze indicator is elke dag te zien in het weerbericht op tv.

Energie besparen

Om het risico op afschakeling van energie te beperken, is het nodig om spaarzaam om te gaan met energie. Laat geen verlichting branden als het niet nodig is, beperk het gebruik van elektrische apparaten als vaatwassers en de microgolf. Er zitten ook voordelen aan: u hoeft u minder druk te maken om het huishouden en u bespaart geld! Meer tips om energie te besparen, vindt u hier.

Wat te doen bij stroomafschakeling?

Is er een stroomonderbreking aangekondigd? Zorg dat u uw telefoon heeft opgeladen, batterijen op voorraad heeft en zorg voor kant-en-klaarmaaltijden. Vlak voor de stroomonderbreking is het aan te raden uw elektrische apparaten uit te zetten, zodat schade bij een eventuele stroomstoot wordt voorkomen.

Tips voor tijdens de stroomonderbreking:

  • Open de koelkast of diepvriezer niet te vaak en niet te lang;
  • Zet drinkwater klaar;
  • Zorg voor warme dekentjes;
  • Speel gezelschapsspelletjes;
  • Gebruik kaarsen en een zaklamp;
  • Laat één schakelaar aan, dan ziet u meteen wanneer er weer stroom is;
  • Is de stroomonderbreking voorbij? Zet dan niet meteen al uw elektrische toestellen aan, maar geef het stroomcircuit de tijd om zich te stabiliseren.

Gerelateerde artikelen

dinsdag 22 april 2014

Vastgoed is meer waard