Voordelige Energieleningen en een Verlaging op Stroom

Nahom Isaac
maandag 16 december 2013, Geschatte leestijd 1min

De Vlaamse overheid doet er alles aan om hun doelstelling. De ambitieuze doelstelling is om elke woning in Vlaanderen energiezuinig te maken voor 2020. Nieuwbouwwoningen en renovatieprojecten zullen vanaf dit moment altijd vanuit een duurzaam oogpunt moeten gebeuren. Gebeurd dit niet dan is het mogelijk dat de overheid een boete oplegt. Om huishoudens te motiveren om hun woning energiezuinig te maken zijn er nu energieleningen beschikbaar tegen een zeer lagen rente. Daarnaast wordt de btw op stroom verlaagd van 21% naar 6%.

Energieleningen voor een duurzame woning

De eerste maatregel die de overheid heeft getroffen om woningen in het Vlaams-gewest duurzamer te maken is het beschikbaar stellen van energieleningen. Dit zijn leningen met een zeer lage (en vaste) interestvoet van 2%. Huishoudens die het niet zo breed hebben kunnen zelfs vrijgesteld worden voor het betalen van rente. Voorwaarde voor het afnemen van de lening is dat het bedrag besteed wordt aan het energiezuinig maken van de woning. Hierbij kan gedacht worden aan dakisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsglas, zonnepanelen en zonneboiler. Voor al deze producten komt is er overigens ook een premie beschikbaar die vanuit de netbeheerder wordt gegeven. Voor dakisolatie is het zelf mogelijk om een premie en belastingvermindering te krijgen waardoor de terugverdientijd gemiddeld 1,5 jaar wordt! Hierna wordt er jaarlijks honderden euro’s op de energierekening bespaar. Dakisolatie verminderd het energieverbruik namelijk met gemiddeld 25%.

Aanvullende voorwaarden voor een lening

Het minimum bedrag doet moet worden geleend om in aanmerking te komen voor de energielening is €1.250,- tot een maximum van €10.000,-. De lening zal binnen 5 jaar terugbetaald moeten worden. De energielening is in het grootste deel van Vlaanderen al beschikbaar. Niet alleen woningeigenaren, maar ook huurders en verhuurders komen in aanmerking voor de lening.

Stoomprijzen met 15% korting

Veel verwarmingstoestellen in Vlaanderen werken nog op stookolie of gas. Door de btw op stroom van 21% naar 6% te verlagen hoopt de overheid meer huishoudens te motiveren om over te stappen op elektrische verwarmingstoestellen. Denk hierbij aan een elektrische warmtepomp of een warmtepomp boiler. De btw verlaging is een feite een korting van 15% op de stroomfactuur en kan een besparing opleveren tot €500,- per jaar!

Gerelateerde artikelen

maandag 15 november 2010

Overheid stelt subsidie bij