Voelt u nattigheid in huis?

George Gough
vrijdag 15 augustus 2014, Geschatte leestijd 2min

Wij kennen maar weinig mensen die heel enthousiast worden van regen. Gelukkig kunnen wij onszelf gewoon afdrogen en is er dan niets meer aan de hand. Maar vochtproblemen in uw woning zijn een stuk vervelender! Wij vertellen u hoe u vochtproblemen kunt herkennen, voorkomen en op kunt lossen.

Vochtproblemen herkennen

Het is belangrijk dat u vochtproblemen snel herkent en oplost, omdat de schade anders alleen maar groter wordt. Door snel in te grijpen, bespaart u dus ook geld! Hoe kunt u vochtproblemen herkennen?

  • Voelen uw muren vochtig aan?
  • Laat uw behang los, komt het pleisterwerk naar beneden of zijn uw plinten aangetast?
  • Ziet u geregeld zilvervisjes voorbij komen?
  • Ruikt het muf in huis?
  • Krijgt u ineens last van schimmelplekken op muren of op uw meubilair?
  • Staat u ineens tot uw enkels in het water als u wat uit de kelder wilt pakken?

Als u één of meerdere vragen met 'ja' kunt beantwoorden, is het waarschijnlijk dat u te maken heeft met vochtproblemen in uw woning.

Vochtproblemen voorkomen

Sommige mensen krijgen last van natte plekken en schimmel in de badkamer of keuken. Dit komt door condensatievocht. Dit ontstaat doordat water verdampt door douchen of koken. Dit vocht kan heel lelijke plekken achterlaten op uw muren! Het probleem is te voorkomen door uw woning goed te ventileren. Dit kan al door regelmatig uw ramen open te zetten. U kunt eventueel ook een ventilatiesysteem laten plaatsen. Vreest u dat uw muren vochtig gaan worden door regen? U kunt uw muren dan laten injecteren of impregneren.

Vochtbestrijding

Heeft u al last van vochtproblemen? Voor elk probleem is een passende bestrijding! De meest voorkomende vochtproblemen: opstijgend vocht, doorslaand vocht en vocht in de kelder. U kunt de muren laten injecteren, de muren laten impregneren en de kelder laten afdichten. Dit soort klussen zijn meestal binnen een dag al geklaard!

Muren injecteren

Het injecteren van de muren is niet alleen een preventieve behandeling, maar kan bij opstijgend vochtend ook noodzakelijk zijn om het vochtprobleem op te lossen. Voordat muren geïnjecteerd kunnen worden, moet een beschadigde muur (bijvoorbeeld barsten in de voegen) eerst hersteld worden. Vervolgens moet gekeken worden waar leidingen in de muur lopen, zodat deze niet doorboord worden. De vloeistof die in de muur wordt gespoten, zorgt voor een permanente bescherming.

Muren impregneren

Moet het vocht in de buitenmuren bestreden worden? Dan kan de gevel worden bespoten met impregnatievloeistof. Als de gevel is opgedroogd, is het tien tot vijftien jaar beschermd tegen doorslaand vocht. Daarna moeten de muren opnieuw geïnjecteerd en geïmpregneerd worden.

Kelderafdichting

Staat uw kelder onder water of heeft u daar vaak last van vochtige plekken? Dan helpt een vochtbestrijder u graag van uw problemen af door uw kelder af te dichten! Welke bestrijdingsmethode hiervoor gebruikt wordt, bekijkt de specialist.

Premie vochtbestrijding

In sommige gevallen heeft u zelfs recht op premie. U kunt bij de dienst Wonen-Vlaanderen in uw provincie nagaan of u aanspraak kunt maken op de Vlaamse Renovatiepremie. Het kan ook zijn dat u in aanmerking komt voor een premie op gemeenteniveau. Dit kunt u nagaan bij uw gemeente.