Vlaanderen koploper op gebied van zonnepanelen

Dennis
Dennis van Es
dinsdag 29 november 2016, Geschatte leestijd 1min

Vlaanderen loopt wereldwijd voorop wat betreft het aantal zonnepanelen per vierkante meter. Per vierkante kilometer is Vlaanderen goed voor 190 kilowatt. Dat is zelfs hoger dan Duitsland (111 kilowatt per vierkante kilometer), dat bekend staat als voorloper in groene energie. Van alle provincies in Vlaanderen heeft Limburg de hoogste dichtheid van zonnepanelen, waarbij de gemeente Overpelt het hoogst scoort.

Dat is gebleken uit onderzoek van i-Cleantech Vlaanderen. Als er wordt gekeken naar de zonne-energie-capaciteit per honderd inwoners eindigt Vlaanderen op de tweede plek met 38 kilowatt. Met 49 kilowatt scoort Duitsland hier weer een stuk hoger. Italië sluit met 31 kilowatt de top drie af.

Hoge score door zonnepanelen subsidies

De reden dat Vlaanderen zo hoog scoort op het gebied van zonnepanelen zijn de subsidieregels die jarenlang van kracht waren. Deze subsidieregels zijn nu echter afgeschaft, waardoor de groei van zonne-capaciteit in Vlaanderen nu een stuk kleiner is. Andere Europese landen, voornamelijk landen met een lage dichtheid aan zonnepanelen, kennen een veel grotere groei van zonne-capaciteit.

Mindere score voor windmolens

We scoren goed op gebied van zonne-energie, maar de overige cleantech sectoren lopen in Vlaanderen nog wel achter. Wat betreft windmolen dichtheid valt Vlaanderen net buiten de top vijf. We eindigen na Duitsland, Denemarken, Nederland, Groot-Brittannië en Portugal met 50 kilowatt per vierkante meter.

Investeren in zonnepanelen

Hoewel de subsidies voor zonnepanelen dus afgeschaft zijn, is het nog steeds erg interessant om te investeren in zonnepanelen. Jaarlijks bespaart u namelijk gemiddeld €450. Om erachter te komen wat de kosten en opbrengsten voor uw situatie zullen zijn, kunt u gratis en vrijblijvend offertes aanvragen om in contact te komen met specialisten uit uw regio.

Ontvang gratis offertes voor zonnepanelen! »

Gerelateerde artikelen