​Vlaamse woning moet in 2050 energiezuinig zijn

Lenneke
Lenneke Manschot
woensdag 16 september 2015, Geschatte leestijd 1min

Tegen 2050 moeten alle woningen in Vlaanderen energiezuinig zijn. De Vlaamse regering en bouwsector werken samen om dit te bereiken. De energiepremies worden hervormd en iedereen die een huis koopt, krijgt een stappenplan om slim te renoveren.

In Vlaanderen staan veel woningen die voor 1970 gebouwd zijn. Deze woningen zijn slecht geïsoleerd. Ze hebben geen dakisolatie of dubbele beglazing en de bewoners ontvangen hoge energiefacturen. Naast dat het slecht is voor de portemonnee, is het ook slecht voor het milieu.

De Vlaamse regering verstrekt al langer premies, maar het is nu tijd voor een nieuwe aanpak. De doelstelling is dat in 2050 alle woningen in Vlaanderen energiezuinig zijn. Elke woning, of dit nu een rijtjeshuis of een appartement is, moet net zo zuinig zijn als een huis dat nu nieuw gebouwd wordt. Er moet grondig gerenoveerd worden om deze doelstelling te behalen.

De energiepremies worden afgestemd op de doelstelling om alle huizen energiezuinig te maken. Hoe dit precies gebeurt, is nog onduidelijk. Het lijkt erop dat Vlamingen die veel investeren in grote renovaties, meer geld zullen krijgen dan huiseigenaren die kleine renovaties uit laten voeren. Verder wordt een tool ontwikkeld voor wie wil renoveren. Dit is een stappenplan dat u helpt op de meest efficiënte manier te renoveren.

Gerelateerde artikelen

Een selfie als zonnepaneel!
donderdag 04 augustus 2016

Een selfie als zonnepaneel!

vrijdag 06 maart 2015

Zonnepanelen opnieuw populair