Vlaamse Regering verlaagt de steun zonnepanelen

Nahom Isaac
woensdag 01 december 2010, Geschatte leestijd 1min

Zoals u wellicht hebt vernomen heeft de Vlaamse regering besloten de zonnepanelen minder financiële steun te geven, terwijl de warmtekrachtkoppeling extra steun verkrijgt.

Op dit moment blijkt (uit recente studies) dat de zonnepanelen momenteel ‘overgesubsideerd’ zijn. Hierdoor zal de steun dalen en zorgt de regering ervoor dat de WKK verder kan doorbreken.

Wat gaat er veranderen?

De aanpassingen zijn alleen van toepassing op nieuwe te plaatsen installaties. Voor de bestaande installaties, verandert deze beslissing niets.

Voor nieuwe zonnepanelen gaat het steunbedrag sneller omlaag dan voorheen voorspeld. Er worden twee categorieën ingevoer, namelijk:

Voor grote zonnepanelenparken met een capaciteit van meer dan één megawatt, vermindert de minimumsteun geleidelijk tot 90 euro, met tussenstappen van 240, 150 en 125 euro.

Voor de installaties kleiner dan één megawatt –degene die gezinnen en kmo’s plaatsen- daalt de steun, maar die daling zal minder drastisch en veel geleidelijker verlopen. De geplande evolutie ziet er als volgt uit:

Gerelateerde artikelen