Verdubbeling aantal aangemelde zonnepaneleninstallaties

Numan
Numan Okan
donderdag 22 juni 2017, Geschatte leestijd 1min

Het aantal zonnepanelen en het aantal correct aangemelde installaties in Vlaanderen neemt toe. Dat steeds meer Vlamingen de zonnepanelen aanmelden is maar goed ook, want wie ze niet aanmeldt, riskeert een boete.

Bart Tommelein, Vlaams minister van Energie geeft aan dat steeds meer Vlamingen zonnepanelen laten installeren en dit ook nog eens correct aangeven bij de netbeheerder. Uit cijfers van netbeheerders Eandix en Infrax blijkt dat in januari tot en met mei 2017 16.863 zonnepaneleninstallaties zijn aangemeld. Dat is al bijna twee keer zoveel als het jaar ervoor in dezelfde periode. Toen werden 8.840 zonnepaneleninstallaties aangemeld.

Oorzaak van het toenemen

Oorzaak van het toenemende aantal aangemelde zonnepaneleninstallaties is dat Eandis en Infrax in april een informatiecampagne lanceerden. In deze campagne maken zij Vlamingen duidelijk dat ze de zonnepaneleninstallatie moeten aanmelden. Eigenaren van zonnepanelen die zich niet bij de netbeheerder hebben gemeld, riskeren een boete.

Belang van het aanmelden van zonnepaneleninstallaties

Het aanmelden van de zonnepaneleninstallaties is zeer belangrijk voor de veiligheid en de stabiliteit van het elektriciteitsnet in ons land. Het Vlaamse elektriciteitsnet is in verandering en dat heeft gevolgen voor het beheer. Vroeger wisten technici van netbeheerders precies waar stroom op het net werd geplaatst, maar met het toenemende aantal is dat niet meer het geval. Het aanmelden van zonnepaneleninstallaties is belangrijk, bijvoorbeeld in het geval van werken aan het distributienet. Daarnaast is het goed te weten waar de zonnepanelen geïnstalleerd zijn, omdat een te hoge concentratie aan panelen in één buurt invloed heeft op de spanningskwaliteit in dat gebied.

Zijn uw zonnepanelen al correct aangemeld?

Het aanmelden van de zonnepanelen gaat dus om de goede werking van het distributienet. Zijn uw zonnepanelen al correct aangemeld of moet u dit nog doen? Meer informatie vindt u op eandis.be/zonnepanelenmelden en infrax.be/zonnepanelenmelden.