Veiligheid heeft altijd de prioriteit

Martijn
Martijn Scholman
woensdag 18 april 2018, Geschatte leestijd 2min

Belgen hechten steeds meer waarde aan een goed beveiligd huis. Dit is zelfs na duurzaamheid het op één na belangrijkste in het beslissingsproces om een huis te kopen. De markt van veiligheidssystemen groeit hierdoor de laatste jaren behoorlijk.

Wie vindt veiligheid nou niet belangrijk?

Isabelle Vermeir, CEO bij Century 21 Benelux, een internationale vastgoedorganisatie, zei dat veiligheid niet alleen maar van belang is bij eigenaars van grote villa’s, maar ook voor bijvoorbeeld een eigenaar van een appartement. Het gros van de panden heeft echter nog geen alarmsysteem. Vermeir merkt dat steeds meer kopers controleren of er een alarmsysteem in het huis zit. Eigenaren laten soms zelfs een alarm installeren, nog voor ze echt verhuisd zijn!

Volgens Vermeir speelt bij minstens één op de tien kopers het veiligheidsaspect een rol in de keuze om een woning aan te schaffen. Dit is In de grote steden, zoals in Brussel, zelfs één op de twee potentiële kopers. In 2017 daalde, bij woningen mét een alarmsysteem, het aantal inbraakpogingen met goed 12 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Goed beveiligde huizen raken ook sneller verkocht. Het vervelende is wel dat de prijs van het huis omhoog gaat, maar je krijgt er ook een hoop voor terug.

Sven Bols, bestuurder bij Verisure, dat alarmsystemen aanbiedt, ziet dat de Belg sterk bezig is met preventie, door bewaakte alarmsystemen met shocksensoren te installeren. Deze sensoren detecteren inbraken al voordat ze plaatsvinden! De shocksensoren geven een signaal door aan het meldkamer, waardoor de operatoren snel aan de slag kunnen. Kopers kunnen dus hun woning van het begin beveiligen. Zo kan je in alle rust genieten van je huis! Wil je meer tips krijgen over hoe je de kans op inbraken kan verkleinen? Jorrin schreef hier een handig stuk over!

Facts & figures

Inbrekers komen tegenwoordig steeds minder langs: in de eerste helft van 2013 kwamen dagelijks nog bij gemiddeld tweehonderd Belgische gezinnen ongewenst bezoek over de vloer, terwijl dit dezelfde periode vorig jaar maar 140 was. Dit is een daling van 30 procent op vijf jaar tijd. Dit gaat mede door de beveiliging de goede kant op!

Uit cijfers van Verisure blijkt dat de meeste inbraakpogingen plaatsvinden in Brussels Hoofdstedelijke Gewest (65%), gevolgd door Wallonië (21%) en Vlaanderen (14%). Maandag en zaterdag zijn de meest inbraakgevoelige dagen. November en december gelden als de meest inbraakgevoelige maanden.

Inbrekers waren vorig jaar het meest actief rond kerst, met maar liefst 67 procent meer inbraakpogingen ten opzichte van het gemiddelde. Juwelen en uurwerken zijn het meest gewild. Daarnaast zijn cash geld, computers en toebehoren, multimedia en fotoapparaten in trek.

Gerelateerde artikelen