Vastgoedprijzen zijn wederom duurder geworden

Johan
Johan Hazenbroek
donderdag 20 juli 2017, Geschatte leestijd 1min


Ondanks dat de prijzen in het eerste kwartaal iets daalden, zijn de prijzen van woningen en appartementen in dit tweede kwartaal wederom gestegen. Dat blijkt uit de Notarisbarometer*.

"De daling van de gemiddelde prijs van woonhuizen die we in het eerste kwartaal van dit jaar noteerden, blijkt zich dus niet door te zetten", stelt Bart van Opstal van de notarissenfederatie. "In het afgelopen trimester steeg de gemiddelde prijs niet alleen in België, maar ook in de drie regio's."

Woningprijzen met 2 procent gestegen

De kosten voor een woonhuis in Vlaanderen zijn met 2 procent gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal. Daarmee kost een woonhuis dit tweede kwartaal gemiddeld 264.037 €. De gemiddelde prijs van een appartement is met 2,4 procent gestegen naar 224.493 €. In totaal is de gemiddelde prijs van Vlaamse bouwgrond toegenomen met 3,6 procent naar 170.588 euro. De provincie Limburg is een uitzondering op de trend. Daar is er een geleidelijke daling van de prijzen.

Minder vastgoedtransacties

Ook het aantal vastgoedtransacties is minder na het recordaantal begin dit jaar, registreerden de Belgische notarissen. In Vlaanderen geldt een totaal van 2,9 procent minder transacties, in Wallonië is het aantal stabiel gebleven. Brussel steeg met 5 procent.

Minder hypothecaire kredieten

"Het is van eind 2015 geleden dat we een dergelijke terugval kenden", aldus van Opstal. "We merken dat het aantal herfinancieringen afneemt als gevolg van de stijgende rentevoeten. Er zijn ook heel wat beleggers die hun aankoop zonder krediet realiseren." In totaal werden er 8,4 procent minder hypothecaire kredieten afgesloten.

*De Notarisbarometer is gebaseerd op de voorlopige verkoopovereenkomsten bij notarissen, en omvat de meest recente gegevens voor de Belgische vastgoedmarkt.