Vanaf 2020 zijn rookmelders verplicht in alle woningen in Vlaanderen

Elisa
Elisa Huisman
maandag 16 januari 2017, Geschatte leestijd 2min

De Vlaamse politieke partijen N-Va, CV&V en Open Vld zijn overeengekomen dat in alle Belgische woningen in Vlaanderen vanaf 2020 verplicht rookmelders aanwezig moeten zijn. 

Op dit moment is een rookmelder alleen wettelijk verplicht voor mensen met een nieuwbouwwoning of mensen die een bestaande woning renoveren. Ook voor de woningen die aangekocht worden via een sociale lening en voor de meeste huurovereenkomsten geldt deze verplichting, voor de overige 60 procent van de woningen in Vlaanderen niet. 

De Vlaamse parlementsleden willen de wetgeving nu verruimen naar alle woningen om zo de complexiteit weg te werken, met één duidelijke regelgeving voor iedereen. De cijfers wijzen uit dat een algemene verplichting in een land levens kan redden. Aangezien Vlaanderen qua brandveiligheid slecht presteert ten opzichte van de rest van Europa, blijkt uit grootschalig onderzoek uit 2014, is het van groot belang dat er actie ondernomen wordt. In Noorwegen is er bijvoorbeeld een daling zichtbaar van 2,2 doden per miljoen inwoners bij een woningbrand sinds de algemene verplichting tot rookmelders daar is ingesteld in 1991. Vlaanderen kan daarop natuurlijk niet achterblijven. 

"Vooral 's nachts is een rookmelder van levensbelang, omdat de meeste mensen tijdens woningbranden simpelweg niet wakker worden" geeft Katrien Partyka van CD&V aan. Het parlement wilt de burger graag bewust maken van het feit dat hij/zij de eigen veiligheid aanzienlijk kan verhogen met onder andere rookmelders en voor slechts enkele euro's per jaar.

Kiezen voor een rookmelder of brandalarm

Nu is een rookmelder een goed product om uw veiligheid tegen brand te vergroten wanneer u ook daadwerkelijk thuis bent. Immers breekt er vaker brand uit op het moment dat u van huis bent en bijvoorbeeld de droger aan heeft staan of als u per ongeluk een kaars heeft laten branden. Mocht u graag een rookmelder willen aanschaffen dan kunt u deze gemakkelijk vinden in de bouwmarkten. Wij hebben alvast een voordelige rookmelder voor u opgezocht:

Wanneer u er toch liever zeker van bent dat uw eigen veiligheid en die van uw bezittingen optimaal beschermd zijn, raden wij u aan om een brandalarm te laten plaatsen. Zo wordt u direct op de hoogte gesteld via de telefoon wanneer er brand in uw woning is en zal de alarmcentrale ook automatisch een melding krijgen van de brand zodat zij snel ter plaatse kunnen zijn!

Wilt u de veiligheid verhogen en bent u benieuwd wat de mogelijkheden voor uw woning zijn? Wij brengen u graag in contact met Vlaamse specialisten bij u uit de regio die een brandalarm voor u kunnen plaatsen! Ontvang gratis en vrijblijvend offertes en vind zo de beste deal voor uw situatie.

Vergelijk gratis offertes voor een brandalarm »

Gerelateerde artikelen

maandag 24 maart 2014

Tips voor bewuster energieverbruik

dinsdag 07 oktober 2014

Woonbonus: drie maanden extra?