Toch groenestroomcertificaten voor recente zonnepanelen

Nahom Isaac
vrijdag 13 maart 2015, Geschatte leestijd 1min

Eigenaren van relatief kleine zonnepaneelinstallaties kunnen vanaf 27 maart rekenen op groenestroomcertificaten. Dit meldt de VREG.

De groenestroomcertificaten worden opnieuw in het leven geroepen om het beloofde rendement van 5 procent op 15 jaar te blijven halen. Mensen die voor 1 januari 2013 zonnepanelen lieten installeren kregen sowieso al groenestroomcertificaten. Voor mensen die na die datum zonnepanelen in gebruik namen geldt een rendementsgarantie. Daarom wordt elk half jaar opnieuw bekeken of het rendement wordt gehaald.

Bij de meest recente herberekening is meegenomen dat eigenaren van zonnepanelen vanaf 1 juli 2015 het zogeheten prosumententarief moeten bijdragen aan de gestegen netkosten. De bijkomende kosten zorgen voor een dalend rendement, waardoor de overheid nu ingrijpt met groenestroomcertificaten.

De groenestroomcertificaten zijn niet voor iedereen beschikbaar. Voor installaties onder 10 kW, komen er sneller groenestroomcertificaten. Voor wat voor bedrag u groenestroomcertificaten krijgt, hangt af van de ouderdom van de zonnepaneleninstallatie. Het rendement hangt namelijk niet alleen af van de actuele elektriciteitsprijzen, maar ook van de gemiddelde prijs van de zonnepanelen toen u ze aanschafte.

Netbeheerders zijn verplicht om de groenestroomcertificaten tegen een bepaalde prijs aan te kopen. Eigenaren van zonnepanelen uit 2013, 2014 en 2015 kunnen nog altijd aangemeld worden om groenestroomcertificaten te ontvangen, aldus de VREG.

Gerelateerde artikelen