Tijd voor de BEN-woning

George Gough
dinsdag 29 april 2014, Geschatte leestijd 2min

De Vlaamse overheid vindt het belangrijk dat we goed omspringen met energie. Daarom is er ook een Europese richtlijn: alle nieuwe gebouwen moeten vanaf 2021 bijna energieneutraal zijn. Daarnaast gelden er strenge EPB-normen (EnergiePrestatie en Binnenklimaat) om het energieverbruik terug te brengen naar het minimum. U kunt dus energie besparen, maar als u het echt goed wilt doen, gaat u zelfstandig energie opwekken. Het is tijd voor de BEN-woning!

Wat is een BEN-woning?

Een BEN-woning staat voor 'bijna energieneutraal wonen en leven’. Het bijzondere aan deze woningen is dat ze weinig energie verbruiken voor ventilatie, koeling, verwarming en warm water. Alle energie die nodig is om comfortabel te leven, wordt met groene energiebronnen opgewekt. Groene energiebronnen zijn bijvoorbeeld warmtepompen, zonnepanelen en zonneboilers. Door gebruik te maken van zulke duurzame energiebronnen draagt u uw steentje bij aan het milieu en u verdient uw investeringen dubbel en dwars terug.

Uw woning omtoveren tot BEN-woning

Wilt u geen nieuwe woning laten bouwen, maar wel energieneutraal leven? U kunt met duurzame energieoplossingen uw huis omtoveren tot BEN-woning.

Isolatie

Om te beginnen met het besparen van energie, kiest u voor het isoleren van uw woning. Spouwmuurisolatie brengt het warmteverlies al een heel stuk terug. Wilt u totale isolatie, laat dan ook uw dak, vloer en gevels isoleren. Zorg dan wel dat u uw woning goed ventileert.

Zonnepanelen

Zonnepanelen (fotovoltaïsche panelen) vangen zonlicht op en zetten het om in elektriciteit. Een omvormer zorgt dat de opgewekte elektriciteit gebruikt kan worden door de apparaten in uw huis. U bespaart geld, kunt zelfs geld verdienen door energie terug te leveren aan het net en uw woning wordt meer waard.

Zonneboiler

Water 100 procent duurzaam verwarmen? Dat kan met een zonneboiler. Een zonneboiler bestaat uit een collector, een opslagvat, een buizensysteem en eenpomp. De collector vangt zonnestralen op. Die zonnestralen verwarmen de vloeistof die in het buizensysteem zit. De pomp pompt de opgewarmde vloeistof door het buizensysteem en verwarmt zo het water in het opslagvat. U draait de kraan open en heeft dankzij de zon warm water!

Warmtepomp

Een warmtepomp neemt warmte op uit lucht, water of grond. Vervolgens pompt de waterpomp de warmte in een verwarmingssysteem en zo verwarmt u duurzaam uw eigen huis. Daardoor zullen uw stookkosten aanzienlijk dalen!

Premies

Wist u dat u ook flinke premies krijgt als u investeert in duurzaamheid? Zo zijn er premies beschikbaar voor dakisolatie, buitengevelisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, warmtepompen en zonneboilers. Op onze website vindt u een volledig premie-overzicht.

Tot wel 40% besparen

Het is al heel gunstig dat u flinke premies krijgt en dat u bespaart op uw energierekening. Maar wij helpen u graag nog een stap verder. Via Solvari vraagt u gratis en vrijblijvend offertes aan. U krijgt dan maximaal vijf offertes per product, zodat u zelf kunt kiezen voor de beste installateur. Vaak kunt u tot wel 40% besparen op de prijs!