Straffe nieuwe klimaatdoelstelling voor België

Orin
Orin Koeteeuw
vrijdag 22 juli 2016, Geschatte leestijd 1min

Het door bedrijven gevreesde scenario komt uit. België moet tegen 2030 de CO2-uitstoot met 35% terugdringen. Minister Joke Schauvliege van Leefmilieu (CD&V) noemt de doelstelling “bijzonder ambitieus”.Toch denkt niet iedereen er zo over.

De nieuwe doelstelling zou in lijn zijn met een veel hogere klimaatopwarming, namelijk met 2,4 graden Celsius. Maar in Parijs werden er internationale afspraken gemaakt om de opwarming tot 1,5 graden Celsius te beperken. Dat is dus een zwakke Europese ambitie, meent milieuorganisatie WWF.

Grote uitdaging

Los van de vraag of de doelstelling ambitieus is, staat België wel voor een grote uitdaging. Dat zegt Jonathan Lambregs van Bond Beter Leefmilieu. Om de doelstelling te kunnen halen, moeten bijvoorbeeld stookolieketels en wagens met een verbrandingsmotor langzaamaan gaan verdwijnen. Ook zou plantaardige voeding meer promotie moeten krijgen om de consumptie ervan te bevorderen.

Maatregelen in Vlaanderen

Minister Schauvliege (CD&V) verzekert dat Vlaanderen de ambitieuze doelstelling loyaal zal uitvoeren. De komende maanden buigen de Europese lidstaten zich over de vraag hoe ze de doelstelling kunnen realiseren.

Wat dat betreft is Vlaanderen in ieder geval al goed op weg. Zo zijn er al heel wat verouderde gebouwen energiezuinig gemaakt, werd er in klimaatvriendelijk openbaar vervoer geïnvesteerd en konden steden en gemeenten overheidssteun krijgen voor klimaatinspanningen.

Buurlanden

De doelstellingen zijn opgesteld aan de hand van het bruto binnenlands product. Zo krijgen “rijkere” landen hogere eisen dan “armere”. De uitdaging waar België voor komt te staan is daardoor relatief laag te noemen. Buurlanden moeten namelijk een hoger percentage behalen. Zweden en Luxemburg hebben met 40% de zwaarste doelstelling om CO2-uitstoot te verlagen.

Natuurlijk kunt u zelf ook CO2 terugdringen, bijvoorbeeld door voor duurzame energie te kiezen. Bekijk gerust de mogelijkheden in ons assortiment.

Bekijk het assortiment voor duurzame energie »

Foto: Alfred Palmer - Library of Congress, public domain (bron).