Soorten ventilatiesystemen en het nut van woningventilatie

Nahom Isaac
donderdag 13 februari 2014, Geschatte leestijd 1min

De ventilatie van een woning is belangrijk om vocht en condensproblemen te vermijden. Vroeger gebeurde dit op een natuurlijke manier maar door de steeds betere afdichting van de woning ben je bij renovatie en nieuwbouw verplicht een ventilatiesysteem te plaatsen.

De vier methoden van ventileren

Voor de woningventilatie van particuliere huizen worden 4 verschillende systemen toegepast, namelijk ventilatiesysteem A, B, C en D ook wel D+ of balansventilatie genoemd.

Ventilatiesysteem A is een natuurlijk ventilatiesysteem waarbij de luchtaanvoer als de luchttoevoer volledig natuurlijk gebeurt. Zo gebeurt de toevoer via ventilatieroosters en de afvoer via een verticaal kanaal. Het grote nadeel met een soortgelijk systeem is de weersafhankelijkheid want bij mistig of zeer winderig weer is de werking van dit systeem zeer miniem.

Ventilatiesystemen B en C zijn een combinatie van natuurlijke en mechanische ventilatie. Zo gebruikt men bij systeem B een ventilator voor de aanvoer van frisse lucht en gebeurt de afvoer via een natuurlijk systeem zoals trekkende schouwen. Ventilatiesysteem C doet het tegenovergestelde waarbij aanvoer op een natuurlijke wijze gebeurt en afvoer via een mechanisch principe.

Ventilatiesysteem D is eigenlijk de volledig mechanische methode, waarbij zowel aanvoer en afvoer niet meer natuurlijk gebeuren. Het is dan ook het systeem dat het meest voordelen biedt. Een ventilatiesysteem plaatsen kan je laten uitvoeren door een ventilatie-specialist maar ook doe-het-zelf pakketten behoren tot de mogelijkheden.

Het belang van woningventilatie

Zoals we eerder al aangehaald hebben zal een gebrek aan correcte ventilatie zorgen voor een teveel aan vocht. Dit vocht zal op zijn beurt gaan condenseren en zich afzetten op de muren. Na verloop van tijd krijg je hierdoor zwarte plekken op de muren en zullen schimmels ontstaan welke nefast zijn voor de gezondheid.

Ook wanneer je geen schimmelplekken ziet kan een gebrek aan woningventilatie schadelijk zijn voor de gezondheid. Door een gebrek aan verse en gezonde lucht zal je lichaam sneller uitgeput raken en minder zuurstof ontvangen. Ventilatie is dus veel meer dan alleen een wettelijke verplichting in België. Het zal de levenskwaliteit van jou en je gezin sterk verbeteren.

Gerelateerde artikelen