Ruim honderdduizend Vlamingen wachten op sociale woning

Dennis
Dennis van Es
vrijdag 26 augustus 2016, Geschatte leestijd 1min

105.370 mensen wachten in Vlaanderen op een sociale woning. Vergeleken met 2013 is dat een stijging van 13 procent. Ten opzichte van 2011 is het zelfs een stijging van 30 procent.

Dat is gebleken uit cijfers van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen van 2015, die recent zijn gepubliceerd. Gemiddeld ligt de wachttijd voor een sociale woning tussen de 2 en 5 jaar.

Hogere inkomensgrens

De hogere inkomensgrens die tegenwoordig geldt verklaard deels de stijging. Door het optrekken van de inkomensgrens komen er meer mensen in aanmerking voor een sociale huurwoning.

Ook maatschappelijke ontwikkelingen spelen mee bij het verhoogde aantal wachtende voor een sociale woning. Volgens Vlaams minister van Wonen, Liesbeth Homans, zorgt het verhoogde aantal echtscheidingen en de instroom aan armoede door de vluchtelingencrisis ervoor dat de wachtlijst voor een sociale woning is gegroeid. ‘’De kans dat we de wachtlijst ooit helemaal kunnen wegwerken, is heel klein’’, aldus Liesbeth Homans.

Blijven investeren

De directeur van de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen, Björn Mallants, geeft aan dat er in de afgelopen jaren flink is geïnvesteerd in het bouwen van sociale woningen. De komende jaren willen ze dit ook blijven doen, aangezien er een toename is van kandidaten met zeer lage inkomens. ‘’De financiële crisis heeft veel slachtoffers gemaakt. Het aantal alleenstaanden onder de sociale huurders explodeert.’’