Overzicht Vlaamse premies 2015

George Gough
vrijdag 09 januari 2015, Geschatte leestijd 2min

Energiebesparende maatregelen worden gesteund door de Vlaamse overheid. In 2015 heeft u wellicht recht op een energiepremie als u een energiebesparende maatregel laat uitvoeren aan een bestaande woning of aan een nieuwbouwwoning.

Let op: er is aangekondigd dat het aantal energiepremies in 2016 wordt afgebouwd. Een definitieve beslissing wordt in de eerste helft van dit jaar genomen. Houd onze website goed in de gaten!

Energiepremie door netbeheerder

De energiepremies worden toegekend en uitbetaald door de netbeheerders: Eandis of Infrax. Het gaat vooral om energiebesparende investeringen en investeringen in groene energie.

Energiepremie: welke maatregelen?

U komt voor een energiepremie in aanmerking als u één van de volgende maatregelen laat uitvoeren aan uw woning:
spouwmuurisolatie
vloerisolatie
buitenmuurisolatie
dakisolatie
• hoogrendementsbeglazing
warmtepomp
zonneboiler

Premies 2015 voor bestaande woningen

Hieronder vindt u een overzicht van de beschikbare premies in 2015. Om aanspraak te maken op de premies, moeten de maatregelen uitgevoerd zijn door een aannemer.

Spouwmuurisolatie
De premie voor spouwmuurisolatie is €6 per geïsoleerde vierkante meter. Onbeperkt premiebedrag bij een max. lambda-waarde van 0,065 W/mK.

Vloerisolatie
Als u uw vloer laat isoleren, krijgt u €6 premie per geïsoleerde vierkante meter. Dit premiebedrag is onbeperkt! De minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) is 1,2 m2 k/w.

Buitenmuurisolatie
De premie voor het isoleren van uw buitenmuur is €15 per m2. De minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) is 2.0 m2 k/w. De isolatie moet via de buitenzijde van de bestaande muur gebeuren.

Dakisolatie
Voor het isoleren van uw dak zijn verschillende premies opgesteld. Het is slim om uw dak te isoleren, aangezien dit vanaf 2020 verplicht wordt in eengezinswoningen, appartementen en studio's in Vlaanderen.

• €6 premie bij een R-waarde van minimaal 3,5 m2 k/w
• €7 premie bij een R-waarde van minimaal 4,0 m2 k/w
• €8 premie bij een R-waarde van minimaal 4,5 m2 k/w

Belastingvermindering dakisolatie
In 2015 heeft u recht op belastingvermindering als u uw dak laat isoleren. Deze belastingvermindering is maximaal 30% van de factuur. Het maximumbedrag voor inkomstenjaar 2015 is €3.040. Hier zijn wel eisen aan verbonden:
• Uw woning moet minstens 5 jaar oud zijn
• De isolatiewaarde (RD-waarde) moet minimaal 2,5 m2K/W zijn
• Het dak moet geïsoleerd zijn door een aannemer

Warmtepomp
Laat u een warmtepomp plaatsen? Dan krijgt u maximaal 1.700 euro premie, afhankelijk van het type warmtepomp.

Zonneboiler
Als u een zonneboiler laat installeren, krijgt u €550 per vierkante meter tot een bedrag van €2.750, maximaal vijftig procent van de factuur.

Combipremie spouwmuurisolatie en hoogrendementsbeglazing
Als u uw spouwmuren laat isoleren en uw beglazing (enkel glas of dubbel glas) laat vervangen door hoogrendementsbeglazing, kunt u aanspraak maken op de combipremie. De premie is afhankelijk van de isolatiewaarde van uw beglazing.
• Bij een Ug-waarde van max 1,1 W/m2K, Uw-waarde van 1,7 W/m2K:
spouwmuurisolatiepremie en premie vervangen beglazing (enkel glas) €48 per m2, maximaal €1.680
• Bij een Ug-waarde van max 0,8 W/m2K, Uw-waarde max 1,7 W/m2K:
spouwmuurisolatiepremie en premie vervangen beglazing (enkel en dubbel) glas €60 per m2, maximaal €2.100

Energielening Vlaanderen

Dit jaar kunt u een lening afsluiten bij de Vlaamse overheid. Voorheen was dit de FRGE-lening, nu is dit de energielening. Met deze lening kunt u energiebesparende maatregelen financieren die u aan uw woning laat uitvoeren. Het maximale bedrag dat u kunt lenen is 10.000 euro, wat u in 5 jaar moet terugbetalen. U betaalt 0 of 2 procent rente. De energielening kunt u aanvragen bij een Lokale Entiteit in uw gemeente.

Gerelateerde artikelen