Opvallende stijging in de vastgoedmarkt

Dennis
Dennis van Es
dinsdag 05 juli 2016, Geschatte leestijd 1min

In het begin van 2016 was er een groeiende belangstelling voor vastgoed. Dit hebben Belgische notarissen vastgesteld. Normaal gesproken is het eerste kwartaal een rustige periode voor de woningmarkt, dus deze groeiende belangstelling is opvallend.

De Koninklijke Federatie van het Belgische Notariaat (KFBN) publiceert elk kwartaal zijn Notarisbarometer. Dit is een verslag over de activiteit op gebied van ondernemingen, gezinnen en vastgoed. Op gebied van vastgoed worden bijvoorbeeld alle transacties (verkopen) bijgehouden.

In het hele land is er een opvallende stijging in de huizenmarkt te zien voor het eerste kwartaal van 2016. Vergeleken met het laatste kwartaal van 2015 is er een stijging van 9,4 procent te zien. In Brussel was de toename met 16,1 procent het grootst, maar in Vlaanderen (9,7 procent) en Wallonië (7,1 procent) was er ook duidelijk een groei in transacties te zien.

Voordelig lenen

Volgens de notarissen heeft deze groei aan populariteit van vastgoed alles te maken met de ontwikkeling van de hypotheekrentes, deze vallen steeds lager uit. Sparen brengt nauwelijks iets op, terwijl leningen erg goedkoop zijn. Steeds meer gezinnen kiezen er voor om een krediet aan te gaan en hun droomhuis aan te schaffen.

Prijzen blijven stabiel

Hoewel de drukte op de woningmarkt toeneemt, nemen de huizenprijzen niet toe. Vergeleken met het laatste kwartaal van 2015 is de gemiddelde prijs van een woonhuis licht gedaald met 1,4 procent. De gemiddelde prijs bedraagt momenteel 230.103 euro.

De gemiddelde prijs van een appartement is wel licht gestegen naar 206.399 euro, een stijging van 1,1 procent. Dit is te verklaren door de groeiende vraag naar appartementen die zich vertaalt naar hogere prijzen.

Gerelateerde artikelen