Mensen zijn zich onbewust van eigen verbruik

Dennis
Dennis van Es
vrijdag 24 juni 2016, Geschatte leestijd 2min

CO2-uitstoot is al jarenlang een belangrijk onderwerp wanneer het gaat om milieu. De Parijse klimaattop heeft nu een streng programma opgelegd om de CO2 uitstoot te verminderen. Volgens de meerderheid van de Belgen is dit echter te streng, 54 procent denkt dat de doelen niet te halen zijn.

Dat is gebleken uit cijfers die Remeha naar buiten heeft gebracht. Remeha is een producent in oplossingen voor sanitair warm water en centrale verwarming. Studiebureau iVox heeft in opdracht van hen onderzoek verricht onder 1000 Belgen.

De klimaateisen

Er zijn drie deadlines gezet door de klimaattop: 20% minder CO2-uitstoot voor 2020, 40% tegen 2030 en minstens 80% voor 2050.

Andries Gryffroy, Vlaams volksvertegenwoordiger voor N-VA, benadrukt de noodzaak. Volgens hem lopen we enkel voor 2020 iets op schema. ‘’We moeten dringend grotere stappen zetten als we succes willen behalen. 2030 halen, betekent vandaag starten.’’

Oude ketels vervangen

Volgens Christophe Leroy, Managing Directer van Remeha, zijn woningen de grootste CO2-verslinder naast het wegverkeer en industrie. Woningen zijn verantwoordelijk voor 30 procent van het energieverbruik en uitstoot van broeikasgassen. Meer dan de helft hiervan gaat naar het verwarmen of koelen van de woning.

Hier kunnen we dan ook het grootste verschil maken volgens Leroy. Hoewel het begint met een goede isolatie, is het aanpakken van niet-efficiënte gasketels cruciaal. ‘’Elk jaar vervangt maar 3% zijn oude ketel. Terwijl die in een aantal jaren is terugverdiend. In heel België zijn er 200.000 van die ondermaatse verwarmingsketels. Als we die vervangen, sturen we al 2 miljoen ton CO2 minder de lucht in.’’

Bewuster van energieverbruik

Geert De Cock van de European Heating Industry vertelt dat veel fabrikanten mee op de kar willen springen richting groene oplossingen. De consumenten zijn zich echter nog niet volledig bewust van de noodzaak.

Volgens Yves Verhaert, professer aan de Universiteit Antwerpen en specialist in energiesystemen en thermodynamica, is uitstel afstel. Volgens hem is het van belang om de consumenten bewuster te maken van hun verbruik, ‘’en op welke manier ze verwarmen, want in bestaande woningen, weten mensen dat vaak zelfs niet eens. Alles begint dus met juist informeren.’’

Meten is weten

Eén van de manieren om bewuster te worden van uw verbruik, is het inzichtelijk maken. Dit kan tegenwoordig met slimme meters die constant communiceren met uw energieleverancier en andersom. Hierdoor krijgt u goed inzicht in uw verbruik en kunt u effectief kosten besparen op uw energierekening.

Zet u ook de stap richting een schoner milieu? Vraag via Solvari vrijblijvend offertes aan voor een nieuwe CV-ketel en bespaar op uw energiefactuur!

Ontvang gratis offertes voor CV-ketels! »

Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn om uw energie uit duurzame bronnen te halen? Bekijk de mogelijkheden voor duurzame energie!

Bekijk het assortiment voor duurzame energie! »

Gerelateerde artikelen