Mannen blijven het langst in ouderlijk huis wonen

Dennis
Dennis van Es
vrijdag 12 augustus 2016, Geschatte leestijd 1min

Van alle 25- tot 29-jarigen woont één op de vier nog bij (één van) hun ouders. Het zijn voornamelijk mannen die lang thuis blijven vertoeven. In het boekje ‘Zoals het klokje thuis tikt’ wordt ingegaan op de statistieken van het Rijksregister over samenwonen met volwassen kinderen.

Veel jongeren blijven tijdens hun studie aan de hogeschool of universiteit thuis wonen uit gemak. 78 procent van de studenten aan hogescholen en 53 procent van studenten aan universiteiten woonden in 2009 thuis. Ook na de studie blijven veel kinderen thuis wonen. Zo woont 27 procent van de 25- tot 29-jarigen nog bij hun ouders. 

Mannen blijven langer thuis wonen

Het zijn vooral de mannen die het lang uitzingen thuis. Van de mannen in de leeftijdscategorie 25 tot 29 jaar woont 34 procent nog thuis, terwijl dit bij de vrouwen 21 procent betreft. Kijkend naar mensen die de 30 gepasseerd zijn wordt dit verschil tussen mannen en vrouwen nog groter. 78.000 mannen wonen nog thuis bij hun ouders, vergeleken met 37.000 vrouwen. Samen opgeteld woont 4 procent van de dertigplussers nog bij hun ouders thuis.

Bij alleenstaande moeders houden mannen het het langst vol om thuis te blijven wonen. Gezinnen met één ouder hebben in de helft van de gevallen nog een volwassen kind thuiswonen.

Gerelateerde artikelen

Zonnepanelen steeds interessanter
woensdag 03 augustus 2016

Zonnepanelen steeds interessanter

donderdag 18 augustus 2016

Dalende rentevoet maakt geld vrijwel gratis