Krijgt u een M-score?

George Gough
dinsdag 16 juni 2015, Geschatte leestijd 1min

Vlaams minister van Omgeving, Joke Schauvliege (CD&V), werkt aan een mobiliteitsscore voor woningen: de M-score. De M-score geeft aan hoe bereikbaar uw huis is.

De M-score laat zien hoe goed bereikbaar een woning is. Als de score laag is, betekent dat dat de woning goed aansluit op het openbaar vervoer en wegennet en dat de woning in de buurt is van scholen, ziekenhuizen en winkels.

Hoe ziet zo'n M-score er dan uit? Het wordt weergegeven met een balk die van groen naar rood loopt. Hoe groener, hoe beter. Joke Schauvliege geeft aan dat de M-score eerst wordt getest. Als de testfase goed verloopt, wordt de M-score verplicht.

Op de Universiteit Gent wordt de M-score momenteel ontwikkeld. Eind 2015 moet de M-score klaar zijn. Het is bedoeld om consumenten bewust te maken van hun woningkeuze. Men beseft niet dat als ze later kinderen krijgen, deze ook naar school moeten, terwijl het heel belangrijk is om daar over na te denken.

Volgens Schauvliege zou de M-score zelfs een invloed kunnen hebben op de prijzen van woningen. Een gevolg zou kunnen zijn dat een goede M-score zorgt voor een hogere woningprijs.

Gerelateerde artikelen