LAATSTE NIEUWS: stroomfactuur 112% gestegen in 10 jaar!

Elisa
Elisa Huisman
dinsdag 28 maart 2017, Geschatte leestijd 1min

Waarschijnlijk zal het voor u geen verrassing zijn dat de energieprijzen blijven stijgen. Veel Vlamingen merken dan ook dat de energie een pak duurder is geworden. Regulator CREG heeft dit nu eindelijk bevestigd: elektriciteit prijzen zijn tussen 2007 en 2016 per Vlaams gezin wel met 112 procent gestegen! Gemiddeld gaat het om een prijsstijging van 561,91 euro per jaar.

De grootste reden van deze prijsstijging zijn de distributienettarieven. Deze tarieven zijn voor de Vlaamse gezinnen gemiddeld met 152 procent gestegen. Daarnaast schoten de openbare heffingen ook flink omhoog. De prijs voor energie steeg met 30 procent, het transmissietarief met 46 procent.

Opvallend is dat de elektriciteitsfactuur ook gestegen is in Wallonië en Brussel, maar veel minder sterk dan in heel Vlaanderen. Het stijgingspercentage ligt hier rond de 40 en 20 procent. Er is zelfs een daling in de elektriciteit prijs te zien voor beide regio's: wel ruim 5 procent! Regulator CREG concludeert dat dit onder andere te maken heeft met de afschaffing van de gratis kWh in Vlaanderen.

Tussen 2007 en 2016 is wel een daling te zien in de kosten voor aardgas voor de Vlaamse gezinnen. Gemiddeld daalde de facturen met 57,15 euro, een prijsdaling van 5,09 procent. 

Aanschaf van zonnepanelen stijgt

Doordat de energieprijzen flink blijven toenemen, kiezen steeds meer Vlaamse gezinnen ervoor om zonnepanelen aan te schaffen. Het opwekken van eigen, gratis zonne-energie zorgt ervoor dat u direct bespaart op uw energiefactuur. Zo zult u na een aantal jaren niet alleen besparen, maar zelfs geld verdienen aan uw zonnepanelen! Bent u benieuwd naar wat de mogelijkheden voor u zijn? Kom dan in contact met zonnepaneleninstallateurs en vergelijk gratis offertes!