Laatste nieuws over huizenprijzen in 2017

Johan
Johan Hazenbroek
dinsdag 28 februari 2017, Geschatte leestijd 1min

Elk jaar is het weer verrassend wat de huizenmarkt gaat doen. Voorlopig lijkt er geen daling van de huizenprijzen in 2017 in te zitten. Volgens Standard & Poor’s betalen Belgen dit jaar ongeveer 2 procent meer voor hun woning. Waar de stijging vandaan komt? Hieronder lichten we enkele factoren kort toe.

Gunstige hypothecaire lening

Niet lang geleden waarschuwde de Nationale Bank van België dat klanten vanaf eind mei 2017 slechts 80 procent van de waarde van hun toekomstige woning kunnen lenen. De bank wil meer kapitaalreserve behouden om zich te kunnen wapenen tegen te soepele woonleningen. Dankzij de historisch lage rentevoet van slechts 1 procent lenen de Belgen de laatste jaren enorm goedkoop. Crelan biedt sommige klanten een tarief van slechts 0,96% voor een hypothecair krediet. Door deze lage rentevoet vragen meer mensen leningen aan en stijgt de vraag naar woningen - en daarmee de huizenprijzen.

Registratierechten zorgen voor flinke meerkost

Hoewel de huizencrisis sinds 2008 in veel landen heeft huisgehouden, is de vastgoedmarkt in België vrij stabiel gebleven. Dat hebben we grotendeels te danken aan de 10 - 12,5% registratierechten die kopers bovenop de aankoopprijs van hun woning betalen. Daardoor gaat een woning kopen gepaard met meer kosten en dat is de reden dat Belgen minder geneigd zijn om na te denken over hun huizen. De reden luidt dan ook: een woning koop je voor het leven.

Strenge eisen energiezuinigheid

De strengere energienormen waar (nieuwbouw)woningen aan moeten voldoen zorgen ervoor dat de huizenprijzen in 2017 stijgen. Als u vandaag bouwt moet u streven naar een energiepeil van E50. In 2018 is E40 de norm en vanaf 2021 moeten we naar E30 streven. Sinds 2014 is elke woning verplicht een minimale hoeveelheid energie uit hernieuwbare bronnen halen. De investering in duurzame energie kost een flinke duit - gemiddeld zo’n 10.000€. En ook dat is duidelijk te merken aan de verkoopprijzen van nieuwe woningen.

Gerelateerde artikelen