Koop een tweede woning in Italië voor een euro

Orin
Orin Koeteeuw
donderdag 27 juli 2017, Geschatte leestijd 1min

Het dorp Ollolai in Italië loopt leeg. De grootste oorzaak daarvan is de uitstroom van de jongeren, die in het dorp geen werk kunnen vinden. Ollolai kampt volgens het Italiaans Bureau voor de Statistiek al vijftig jaar met een bevolkingskrimp, die vooral het gevolg is van het uitstervende beroep van het herderschap.

Om die leegloop tegen te gaan, is burgemeester Efisio Arbau het project Casa ad 1 euro gestart. Verlaten woningen kunnen voor een symbolisch bedrag van één euro worden gekocht, op voorwaarde dat de woning binnen drie jaar wordt gerenoveerd.

Ollolai is niet alleen

Het project is op zichzelf gezien niets nieuws onder de zon. Er zijn meerdere gemeenten in Italië die leegstand willen tegengaan. En met succes, want er zijn al kopers die de afgelopen jaren een leegstaande woning kochten voor een euro en die voor 30.000€ hebben gerenoveerd tot een heerlijk rustig vakantiehuis.

De rust in perspectief gezet

En rustig is het er zeker. Ollolai is een dorp op het eiland Sicilië (Italië). Het is zo’n 27 km2 groot en telt ongeveer 1.200 inwoners. Vergelijk dat eens met de badplaats Nieuwpoort, waar er op 31 km2 naar schatting 11.451 personen wonen. Voor Ollolai betekent dat 55 inwoners per vierkante kilometer; voor Nieuwpoort 368. Dat maakt het Siciliaanse dorp voor sommigen een zeer geschikt vakantieadres. Toch?

Levensvatbaarheid van het dorp

Hoewel je jezelf geen buil kunt vallen aan een euro, is de levensvatbaarheid van een dorp een belangrijke overweging. Burgemeester Arbau ziet vooral toekomst voor toerisme en wijst op de glooiende bergruggen, groene velden en de zilte zee die op een half uur van het dorp de kusten schoonspoelt. De dorpelingen van Ollolai zijn het eens dat er voor toeristen niets te beleven valt, behalve de rust en vredigheid. Het is de vraag in hoeverre de toekomstige, toerist dat zal verstoren.