Klimaatplannen schieten tekort

Jorrin
Jorrin Bruil
donderdag 30 juni 2016, Geschatte leestijd 1min

Aan het eind van de eeuw zal de aarde drie graden warmer zijn dan voor de industriële revolutie. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het Nederlandse Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). De plannen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen zijn niet hard genoeg, om de opwarming van de aarde tot 2°C te beperken, zoals op de klimaattop in Parijs is afgesproken.

De huidige beloftes zullen leiden tot een gemiddelde mondiale temperatuurstijging van 2,6 tot 3,1 graden Celsius, tegen het eind van deze eeuw. Om de in Parijs afgesproken grens van 2°C of zelfs 1,5°C te behalen, zouden er direct drastische maatregelen moeten worden genomen. Een jaarlijkse 3-4% afname van broeikasgassen zou voldoende moeten zijn om de gestelde doelen te behalen.

Michel den Elzen van het PBL en co-auteur van de studie, zei het volgende: 'Ondanks deze onzekerheden zal, ook bij uitvoer van de klimaatplannen, de uitstoot van broeikasgassen tot zeker 2030 blijven stijgen. Er blijft ook nog steeds een tekort van 10-16 miljard ton voor wat nodig is om beneden de 2°C te blijven. We zijn halverwege tussen niets doen en het doel halen.'

Gelukkig werd het onderzoek op een positieve manier afgesloten. Volgens de onderzoekers ontdekken politici de sociaal-economische voordelen van de reductie van broeikasgassen. Ook burgers, maatschappelijke en religieuze organisaties zijn zich ervan bewust dat verandering noodzakelijk is.