Importheffing op Chinese Zonnepanelen Weinig Gevolgen voor de Eindconsument

Nahom Isaac
maandag 10 juni 2013, Geschatte leestijd 1min

Al enige tijd wordt er gesproken over een mogelijke importheffing op Chinese zonnepanelen. Deze werden namelijk in grote aantallen voor een dumpprijs verkocht aan Europese importeurs. Als gevolg hiervan zijn een groot aantal Europese zonnepanelen producenten failliet gegaan. Op 6 juni 2013 heeft de Europese Commissie een definitieve beslissing genomen omtrent de importheffing.

Europese Maatregelen

De komende 2 maanden zal er een importheffing gelden van11,8% op zonnepanelen uit China. De 4 maanden die daarna volgen zal de importheffing worden verhoogd naar 47,6%. Omdat veel Europese installateurs met zonnepanelen van Chinese komaf werken zal dit ook neerkomen op een lichte prijsverhoging voor de eindconsument.

Wat bekent de importheffing voor de prijs?

De prijs van een zonnepanelen wordt slechts voor 25% bepaalt door de inkoopprijs van de zonnepanelen zelf. De resterende 75% wordt bepaalt door de geleverde arbeidsuren en enkele overige kosten. De importheffing zal de prijs van een zonnepanelen installatie slechts enkele procenten duurder maken. Voor de eindconsument zijn er dus geen grote gevolgen, zeker omdat er al een voordelige premie geldt voor de eigenaren van zonnepanelen. Daarnaast zijn zonnepanelen van zichzelf rendabel genoeg om de investering meerdere malen voor u terug te verdienen.

Gerelateerde artikelen

vrijdag 12 augustus 2016

Zelfreinigende zonnepanelen

woensdag 05 februari 2014

Premie Overzicht Vlaanderen 2014