Houd je huis gezond!

Vanity
Vanity Lekkerkerker
woensdag 07 maart 2018, Geschatte leestijd 2min

Uit onderzoek op basis van statistieken van Eurostat en de OESO is gebleken dat 1 op de 8 Belgen in een ongezond huis woont. Volgens wetenschappers is het ventileren en verluchten van cruciaal belang bij een gezonde woning.

Ongezonde woningen kampen met een te hoge luchtvochtigheid, wat verschillende oorzaken kan hebben.  Er is sprake van een tekort aan daglicht. Hoge luchtvochtigheid is makkelijk te herkennen aan de muffe geur, condens op ramen en schimmels of vochtplekken.

Leven in een ongezonde woning laat zijn sporen na. Mensen die in een ongezonde woning wonen, merken een duidelijk verband met hun gezondheidsproblemen:  ze wijten die maar liefst 65% meer aan hun leefomstandigheden dan mensen die van een goed verlucht huis genieten. Bij een gebrek aan daglicht is dat zelfs 79% meer.

Raadpleeg een specialist voor de juiste oplossing

Volgens onderzoekers genees je een ziek huis door middel van ventilatie en verluchting. Als  warmte en vocht niet meer je huis uit kan is er sprake van een gebrekkige ventilatie. Daarnaast kan een huis ook vochtig zijn door opstijgend of doorslaand vocht.

Om deze problemen op te lossen is het belangrijk om de juiste diagnose te stellen. Daarvoor kan je het beste een vocht- of ventilatiespecialist raadplegen. Zij stellen de precieze oorzaak van jouw probleem vast. Bij opstijgen en doorslaand vocht moeten de muren aangepakt worden, is het een condensatieprobleem, dan raadt men meestal een ventilatiesysteem aan.

Hulp van de overheid

Het gezond maken van je woning kost geld. De overheid helpt gelukkig een handje met een aantal subsidies en andere voordelen. Zo geniet je bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief bij het plaatsen van een ventilatiesysteem. Ook zijn er goedkope energieleningen en kan je in aanmerking komen voor een Totaalrenovatiebonus. Ook voor vochtproblemen zijn er gemeentelijke subsidies en verschillende premies zoals de Vlaamse renovatiepremie.

Om nu al een gezonder huis te krijgen, kan je onderstaande tips toepassen.

  1. Vermijd extra vocht in je woning. Dit doe je door het wasgoed niet binnen te laten drogen, het badkamer raam open te zetten tijdens of na het douchen en je dampkap aan te zetten tijdens het koken.

  2. Zorg voor de juiste temperatuur in huis. Bij een lagere temperatuur, onder de vijftien graden, zal vocht sneller condenseren dan bij hogere temperaturen.

  3. Ventileer en lucht regelmatig. Houd alle roosters open en zet bijvoorbeeld het raam zo nu en dan op een kier.

  4. Meubels van de muur. Om schimmelvorming te voorkomen kan je je meubels het beste op 10 centimeter afstand van je muren plaatsen.

  5. Vochtbestrijders. Gebruik in vochtige kasten of bergruimtes vochtbestrijders en ventileer ook bij vochtig weer.

Gerelateerde artikelen