​Heeft u al een regenwaterput?

George Gough
vrijdag 28 november 2014, Geschatte leestijd 1min

Tegenwoordig is het verplicht om bij nieuwbouw of het herbouwen van een eengezinswoning een regenwaterput aan te laten leggen.

De regenwaterput is alleen verplicht bij woningen die een groter oppervlak hebben dan 40 vierkante meter. De put is niet verplicht bij uitbreiding van een woning. De Vlaamse overheid wil dat het regenwater gebruikt wordt om bijvoorbeeld toiletten door te spoelen, uw tuin te sproeien of uw auto te wassen.

Waar komt de regenwaterput?

De put wordt geplaatst in de voortuin, waar al leidingen en putjes aanwezig zijn. Zo is er een overloop voor als de put vol zou raken. Later krijgt u een pomp in de woning, waarmee het regenwater richting toiletten en het kraantje in de tuin. Mocht er geen regenwater meer in de put zitten, kunt u natuurlijk nog wel gewoon gebruik maken van water. Er bestaan pompen die automatisch overgaan op drinkwater.

Aan welke voorwaarden moet de regenwaterput voldoen?

Wilt u aanspraak maken op subsidie van het Vlaams Gewest? Dan moet uw regenwaterput aan een aantal voorwaarden voldoen.

  • Bij nieuwbouw of herbouw van een eengezinswoning die groter is dan 40 m2, moet de put een volume hebben van minstens 5000 liter;
  • De meeste constructies moeten een infiltratievoorziening hebben.

U kunt bij uw gemeente of provincie nagaan of er voor u meer regels gelden. U kunt dan ook meteen nagaan of u recht heeft op subsidie.