Grootste aantal pv-installaties sinds 2012 in Vlaanderen

Martijn
Martijn Scholman
woensdag 21 maart 2018, Geschatte leestijd 1min

Vorig jaar plaatsten installateurs maar liefst 41.296 pv-panelen in Vlaanderen. Dit is het hoogste aantal installaties sinds 2012!

De Vlaamse markt zakte na 2012 flink in doordat de de Vlaamse overheid de financiële betoelaging van stroomproductie uit nieuwe installaties beëindigde. Tienduizenden pv-panelen kwamen erbij tussen 2009 en 2012, maar in 2013 stortte dit in naar 4.632. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (VLD) verklaarde dat de zonnepaneleneigenaren te lang te hoge subsidies hebben gekregen, waardoor de positieve houding en draagvlak bij het publiek verdween.

Een groot succes

Zonnepanelen werden sindsdien steeds goedkoper en rendabeler. De prijs van zonnepanelen is momenteel ongeveer een vijfde in vergelijking met tien jaar geleden. De pv-panelen zijn bovendien zeker rendabel vanwege het systeem van een terugdraaiende elektriciteitsmeter. In 2016 steeg het aantal installaties van 13.578 naar 26.832. Vorig jaar kwamen daar nog eens 41.296 zonnepaneleninstallaties bij! Er liggen nu in Vlaanderen 323.375 installaties.


Vlaams minister van Energie, Bart Tommelein, gaf aan dat de Vlaming opnieuw overtuigd lijkt. De burgers zijn volgens hem écht goed bezig. Hij bevestigde met trots dat sinds 2012 er niet zó veel zonnepanelen in Vlaanderen liggen. De burgers leveren volgens hem een grote inspanning voor de omslag naar duurzame energie.

Een goed voorbeeld doet volgen

De minister wil met een verandering in de ondersteuning van grote installaties vanaf 1 april burgers een stimulans geven om installaties aan te schaffen van meer dan 10 kilowatt. Bart Tommelein vindt dat de burger een signaal aan bedrijven en overheden afgeeft hoe het moet. Hij verwacht dat ze het goede voorbeeld gaan volgen.

Ontdek hoeveel jij kan besparen met zonnepanelen door onze handige rekenhulp te gebruiken! Wil je ook meer weten over de voordelen van zonnepanelen? Ook die staan voor je op een rijtje.


Gerelateerde artikelen