Groene stappen: zonnepanelen steeds populairder

Numan
Numan Okan
vrijdag 21 april 2017, Geschatte leestijd 1min

Energiezuinig leven is de nieuwe trend voor de meeste mensen in Vlaanderen, dit zien we terug in de toenemende hoeveelheid zonnepaneleninstallaties. Deze week vierden minister Tommelein, vakorganisaties van zonnepanelenspecialisten en netbeheerders de 275.000e zonnepaneleninstallatie. Toch zijn er problemen:

  • Niet iedereen meldt zijn zonnepaneleninstallie bij de netbeheerders. Dit zorgt voor veiligheidsproblemen bij onverwachte werken bij het distributienet.

  • Een ander probleem ontstaat bij een te hoog aantal aan zonnepanelen in een buurt, hierdoor kan de spanningskwaliteit in die omgeving achteruitgaan.

Is mijn zonnepaneleninstallatie aangemeld?

Als u de zonnepanelen voor juni 2015 had geïnstalleerd en als u groenestroomcertificaten bezit, dan bent u al aangemeld en hoeft u niets te doen. Als uw zonnepaneleninstallatie wordt vermeld op uw energiefactuur ook dan is de installatie aangemeld en hoeft u niets te doen. Is dit niet het geval ga dan naar de website van uw netbeheerder en meld uw zonnepaneleninstallatie aan voor 1 juni 2017.

Maatregel voor niet aangemelde zonnepanelen

De Vlaamse regering gaat vanaf 1 juni 2017 strengere maatregelen nemen tegen niet aangemelde installaties. Vanaf dan worden netbeheerders verplicht om niet aangemelde installaties in hun werkgebied op te zoeken. Vlamingen die in de toekomst zonnepanelen aanschaffen dienen dit zo snel mogelijk aan te melden bij hun netbeheerder. Bij uitstel kan er een boete worden uitgeschreven.

Europees belang voor groen

De veranderende Europese wetten zijn ook gericht op het realiseren van een kleiner ecologische voetafdruk. De technologie helpt bij het verbeteren van onze planeet. Zo ook met verlichting: sinds 2012 is de gloeilamp verboden en vanaf 2018 is ook de halogeenlamp in heel Europa geschiedenis. Vanaf 2018 zullen alleen lichtbronnen met een A of B energielabel legaal te koop staan voor particulieren in Europa. Dit komt mede door de meest gangbare en zuinige led-verlichtingen die steeds populairder wordt in de hele wereld.

Uitzonderingen op energiezuinige verlichting

De wetswijziging geldt alleen voor particuliere huishoudens. Voor de meeste industriële toepassingen blijft halogene verlichting wel gewoon toegestaan na 2018. Ook blijven halogene lampen voor in de koelkast, magnetron of oven gewoon te koop. Sfeerverlichting in halogene vorm is ook een uitzondering.

Gerelateerde artikelen