Groen licht voor regeling digitale meter

Lorenzo
Lorenzo Fioraliso
vrijdag 05 april 2019, Geschatte leestijd 1min

Waar voorheen nog vraagtekens stonden bij de regeling omtrent de komst van de digitale meter voor zonnepanelen, heeft het Vlaams Parlement de benodigde aanpassingen goedgekeurd. De digitale meter zal uitgerold worden vanaf 1 juli met een bijbehorende regeling. Het rendement van zonnepanelen gaat niet verloren, wat erg gunstig is voor zonnepaneel-eigenaren.

Huiseigenaren met (interesse in) zonnepanelen kunnen door deze regeling 100 procent zeker zijn dat ze gedurende vijftien jaar na aanschaf minstens hetzelfde rendement hebben als bij een terugdraaiende teller. Zonnepaneel-eigenaren, die zonnepanelen hebben aangeschaft, voor eind 2020, krijgen de keuze om gebruik te maken van de terugdraaiende meter of de digitale meter. 

Hierbij komt de mogelijkheid om ten alle tijde over te stappen van meter. De Vlaamse energieregulator VREG heeft laten weten dat ruim 60 procent van de inwoners van Vlaanderen die zonnepanelen heeft minder zal betalen als zij gebruik gaan maken van een slimme meter. De Vlaamse Regering heeft aangegeven hierop te willen voortbouwen. 

Vanaf 2021 maakt Vlaanderen bovendien een ‘terugleververgoeding’ mogelijk: prosumenten die het teveel aan opgewekte stroom op het distributienet zetten, zullen daarvoor een vergoeding kunnen krijgen. Wie vandaag de dag al zonnepanelen heeft en dus 15 jaar recht heeft op het voordeel van een terugdraaiende teller, kan op elk moment overschakelen naar deze nieuwe terugleververgoeding.

Meer informatie over de digitale meter, oftewel de slimme meter, is te lezen op de pagina van de Vlaamse overheid.