Gevelrenovatie met impregnatie stopt vochtproblemen

George Gough
donderdag 03 april 2014, Geschatte leestijd 2min

Je gevel is het visitekaartje van jouw woning en bepaalt voor een groot deel de waarde van het gebouw. Wanneer de bakstenen na verloop van jaren hun beste tijd gehad hebben kunnen deze sneller vocht absorberen en vuile plekken achterlaten. Gelukkig bestaat hier een oplossing voor! Je gevel renoveren en hem er weer als nieuw laten uitzien kan je doen door middel van impregnatie.

Hoe werkt impregneren?

Bij het impregneren van een woning gaat men de gevel eerst grondig reinigen zodat alle vuil en mos verwijderd is. Daarna gaat men een onzichtbare filter op de bakstenen leggen. Dit gebeurt met behulp van een chemisch middle dat compleet waterdicht is maar toch ademend. Hierdoor hebben vocht en andere zaken die de muren kunnen aantasten en beschadigen geen enkele kans meer. De impregnatie werkt als een regenscherm die uw woning als zodanig droog houdt.

Een klus voor de de doe-het-zelver

Als u een beetje handig bent, is het niet moeilijk om zelf uw gevelrenovatie uit te voeren met een impregneermiddel. Alles wat u nodig heeft is een ladder, een emmer, een sproeier of een kwast/roller en natuurlijk het impregneermiddel. Ook moet u folie gebruiken om de kozijnen, deuren en andere zaken die niet in contact mogen komen met het middel af te dekken. Natuurlijk draagt u handschoenen en kleding die tegen een stootje kunnen. Wanneer je de gevel zelf gaat reinigen moet je er wel rekening mee houden dat de bakstenen voldoende uitgedroogd zijn. Door de sterke stralen van een hogedrukreiniger zullen de bakstenen inwendig heel vochtig zijn en dit vocht moet eerst volledig verdampt zijn. Wacht dus nog enkele weken alvorens je de impregnatie gaat uitvoeren. Wanneer je de gevelreiniging en/of gevelrenovatie wenst uit te laten voeren is dit natuurlijk ook perfect mogelijk. Informatie hierover vind je op www.renovatiegevel.be.

Vocht en vorst als grootste boosdoener!

De grootste boosdoener die uw gevel kan aantasten is vocht. Vocht wat kan doorslaan door de muren en kan zorgen dat u in uw woning last krijgt van bijvoorbeeld schimmel. Ook kan vorst schade veroorzaken aan uw gevel. Wanneer water bevriest zet het uit en kan het poreuze muren beschadigen. Dit met als gevolg dat de bakstenen gaan barsten en na verloop van tijd kunnen losbreken. Een vochtige gevel zal er ook minder fraai uitzien en kan blijvende kleurverschillen hebben door het opgehoopte vuil.

Uw gevel zal u dankbaar zijn

Na impregnatie is de levensduur van de gevel aanzienlijk verhoogd. Door de beschermende werking van het impregneermiddel heeft u veel minder kans op beschadigingen. Vocht, vorst maar ook algen en mossen hebben geen vat meer op de stenen.

Biologisch impregneren

Voor wie het allemaal iets te chemisch is, maar zijn gevel toch wil beschermen tegen vochtproblemen kan ook kiezen voor een milieuvriendelijkere oplossing. Het zogenaamde Groen Impregneren. Dit wordt door verschillende bedrijven aangeboden en werkt net zo goed als de traditionele gevelrenovatie. Qua kosten hoeft er ook geen verschil te zijn. Mede hierdoor groeit de vraag hiernaar.

Gerelateerde artikelen