Genoeg energie op dit prachtige eiland, zelfs zonder zon!

Lenneke
Lenneke Manschot
woensdag 30 november 2016, Geschatte leestijd 1min

Als u denkt aan een eiland, denkt u waarschijnlijk aan zon, zee, strand, vakantie, cocktails en nog veel meer van dit soort positieve dingen. En er komt nog iets veel positievers bij. Er is nu namelijk een eiland geheel voorzien van zonne-energie. 

Ergens in de grote Stille Oceaan ligt Ta'u. Het eiland maakt onderdeel uit van de Samoa-eilanden en is werkelijk prachtig om te zien. Het is dunbevolkt, er wonen maar 800 mensen. Maar al deze personen hebben natuurlijk stroom nodig en voorheen werd dit geleverd door grote generatoren. De generatoren moesten draaiende gehouden worden door duizenden liters diesels te verstoken, wat niet best is voor het milieu. Gelukkig is hier een oplossing voor gevonden. 


Ta'u is nu voorzien van maar liefst 5.328 zonnepanelen van SolarCity, dat onlangs fuseerde met Tesla. Zo'n groot aantal zonnepanelen levert veel energie, te veel om door 800 mensen te worden verbruikt. Het is een warm eiland, dus in tegenstelling tot de Vlamingen hoeven ze daar hun huizen niet enorm te verwarmen. Om te zorgen dat het 'overschot' aan energie niet verloren gat, zijn er ook 60 Powerpacks (batterijen) van Tesla geplaatst die de zonne-energie opslaan. Zelfs als de zon niet zou schijnen, houden de bewoners van Ta'u het nog drie dagen uit met de opgeslagen energie. Een mooie stap in de goede richting voor een schonere wereld!