Geen netvergoeding meer voor Vlaamse zonnepanelen eigenaren

Nahom Isaac
woensdag 27 november 2013, Geschatte leestijd 1min

Het Brusselse hof van beroep heeft vandaag besloten dat eigenaren van zonnepanelen geen netvergoeding meer hoeven te betalen. De regeling voor het betalen van een netvergoeding die begin 2013 is ingevoerd door het CREG deed al eerder veel stof opwaaien. Het Brusselse hof van beroep ging mee in het bezwaar dat PV-Vlaanderen en de federatie van zonnepanelen installateurs aantekenden tegen het betalen van een netvergoeding door huishoudens met zonnepanelen. Voor deze huishoudens is de netvergoeding nu officieel van de baan!

Oneerlijke regeling terecht van de baan!

Toen de CREG in 2012 had besloten dat huishoudens met zonnepanelen vanaf 1 januari 2013 eennetvergoeding moesten betalen was er veel weerstand tegen deze maatregel. Zo werd de regeling als oneerlijk bestempeld door een groot aantal politieke partijen, zonnepanelen installateurs en energiemaatschappijen. Gezinnen zouden jaarlijks 238 euro kwijt zijn aan de netvergoeding. De stimulans om zonnepanelen aan te schaffen nam hierdoor bij een groot aantal Vlamingen af. Een groot deel van de energiemaatschappijen weigerden dan ook om de netvergoeding door te berekenen aan hun klanten. Zij vreesden namelijk dat de klanten de netvergoeding niet zouden willen betalen.

Zonnepanelen op het dak nu nog interessanter

Nu de netvergoeding niet meer betaald hoeft te worden besparen gezinnen met zonnepanelen enorm veel geld. Een zonnepanelen installatie gaat circa 25 jaar mee. Als er 25 jaar lang geen netvergoeding wordt betaald wordt er in deze periode ruim (25 x €238) €6000,- bespaard. Daarbij komt ook nog eens dat de energierekening jaarlijks lager uitvalt door de zonnestroom die gegenereerd wordt. Het plaatsen van een zonnepanelen installatie is met de afschaffing van de netvergoeding opnieuw erg aantrekkelijk geworden!

Vergelijk gratis tot 5 zonnepanelen offertes en bespaar tot 40% op een zonnepaneleninstallatie

Gerelateerde artikelen