Experts trekken aan de bel: isoleren is niet altijd even gezond

Johan
Johan Hazenbroek
donderdag 05 oktober 2017, Geschatte leestijd 1min

Uit een enquête van HLN en Livios blijkt dat ruim 8 op de 10 verbouwers investeren in na-isolatie. Dat is goed nieuws, maar ondanks dat maken experts zich zorgen over schimmels en/of vochtproblemen. Zeker op bouwbeurzen worden ventilatiestanden overspoeld door mensen die problemen ondervinden met schimmel na de na-isolatie van hun spouwmuren.

In totaal werden er 1500 Vlaamse verbouwers ondervraagd en liet 81% weten dat zijn woning bijkomend geïsoleerd is of dit van plan is. Dat is goed nieuws, want ook de Vlaamse overheid werkt naar energiezuinige woningen toe. Isoleren is de eerste stap in de goede richting, maar niet ondoordacht. “De meeste problemen duiken op bij kleine renovaties”, aldus Bert Vanderwegen, technisch adviseur bij Pixii - het Kennisplatform Energieneutraal Bouwen. “Als je je muren na-isoleert, wordt je huis een pak luchtdichter, met alle gevolgen van dien: een hogere relatieve vochtigheid, vervuilende stoffen die zich opstapelen en schimmelvorming.”

Tijd voor maatregelen

Luc Dedeyne, architect en ventilatiedeskundige bij Bouwunie: “zelfs al vervang je alleen je ramen: als je niet aan ventilatie denkt, loop je een enorm risico.”. Zorg altijd voor voldoende ventilatie is het advies. Jurgen Van Hasselt, ventilatieverslaggever en - installateur, ziet wel een kentering: “steeds meer isolatiebedrijven informeren hun klanten over de stijgende ventilatiebehoefte. Bovendien zijn er intussen performante decentrale ventilatiesystemen om ruimtes afzonderlijk te ventileren zonder ingrijpende werken.” Volgens Hendrik Daem, woordvoerder van vakorganisatie Ventibel loopt de markt voor op de wetgeving. “Er zijn technische specificaties voor de na-isolatie van spouwmuren, zodat aannemers volgens de regels van de kunst kunnen werken”. In de wetgeving zelf wordt nauwelijks over ventilatie gesproken zegt Daem.

Open Isolatiedag op 18 november 

De bouwsector is zich ook bewust van het belang van isolatie. De Vlaamse Confederatie Bouw, Bouwunie en het Vlaamse Energieagentschap organiseren daarom op zaterdag 18 november voor het eerst de Open Isolatiedag. Die dag worden in alle Vlaamse provincies woningen opgesteld voor na-isolatie - van spouwmuren tot daken en vloeren.

Gerelateerde artikelen

Een selfie als zonnepaneel!
donderdag 04 augustus 2016

Een selfie als zonnepaneel!