Er komt een strengere maar betere isolatienorm voor nieuwbouwwoningen

Lisanne
Lisanne van Schaik
dinsdag 31 oktober 2017, Geschatte leestijd 1min

De Vlaamse regering heeft groen licht gegeven om het schil peil, beter bekend als het S-peil, te gebruiken als indicator voor de isolatie- en ventilatiewaarde van een nieuwbouwwoning. Het komt in de plaats van het vroegere K-peil en de Netto Energie Behoefte (NEB). Maar wat betekent dit nu eigenlijk?

Het K-peil en de Netto Energie Behoefte

Eerder dit jaar was al besloten om het K-peil en Netto Energie Behoefte (NEB) af te schaffen. Beide waarden hebben namelijk hun nadelen. Zo geeft het K-peil geeft alleen de isolatiekwaliteit van een gebouwschil weer, maar niet hoeveel energie een gebouw nodig heeft om te verwarmen of te koelen. Dit laatste gebeurt dan wel weer door de NEB, maar dat zegt dan weer niks over de isolatiewaarde van de gebouwschil.

Het nieuwe S-peil

Met het S-peil krijgen we een betere en nauwkeurigere berekening van de energie-efficiëntie van een nieuwbouwwoning. Met beide nadelen wordt korte metten gemaakt door de invoering van het S-peil. Het nieuwe S-peil geeft dus de zuivere isolatie- en ventilatie waarde van de schil van een woning weer, de muren, de ramen of het dak. Er zijn verschillende factoren zijn van invloed op het S-peil: meer isolatie, een efficiëntere geometrische vorm van de woning, minder glas. Wie compacter bouwt -dit hoeft niet per se kleiner te betekenen- verkrijgt een lagere en dus betere S-waarde.

Volgens minister Tommelein begint alles bij minder energie verbruiken. “Als we onze energie doelstellingen willen halen, is het belangrijk dat we de energie-efficiëntie van een woning juist kunnen meten. Met het vastleggen van een ambitieus schil-peil, willen we ervoor zorgen dat iedereen van bij het eerste ontwerp van een woning rekening houdt met de energiebalans.”

Welk S-peil moet gehaald worden?

De Vlaamse regering heeft de waarde van het S-peil voor nieuwe bouwaanvragen vanaf januari 2018 op S31 bepaald. In 2021 wordt dat S28. We verwachten dat het S-peil een stuk moeilijker te behalen valt dan het huidige K-peil. Hierdoor zullen nieuwbouwwoningen nog een stuk duurder worden en het aantal bouwaanvragen ligt momenteel al flink lager dan vorig jaar.